2024. március 29. - Auguszta

Szobrot kapott Mandela

Felavatták Nelson Mandela, egykori dél-afrikai elnök szobrát szerdán Londonban, a parlament épületével szemben. A ceremónián a 89 éves apartheidellenes aktivista mellett részt vett Gordon Brown brit kormányfő is, aki korunk legnagyobb és legbátrabb vezető
2007. augusztus 29. szerda 13:45 - Hírextra
A 2,7 méter magas bronz szobor olyan nagy vezetőkről készült alkotások mellett áll, mint Winston Churchill vagy Abraham Lincoln. Brown brit miniszterelnök a szobrot felavatásakor a remény jelzőtüzének nevezte, amely az igazságtalanságot szenvedő embereknek mutatja: szenvedésük nem hiábavaló, és nem tart örökké.

Nelson Mandela az avatásra összegyűlt emberek előtt közölte, hogy a szobor mindazokat szimbolizálja, akik ellenálltak az elnyomásnak, különösen Dél-Afrikában.

Nelson Mandela 27 évet töltött börtönben az apartheid elleni harca miatt, mielőtt 1994-ben Dél-Afrika első fekete elnökévé választották az ország első demokratikus választásán. 1993-ban Nobel békedíjjal jutalmazták az elnyomás elleni küzdelem jelképévé vált vezetőt.

A szobor végső helyéről már öt éve folyt a vita Londonban: a város polgármestere a Trafalgar-téren szerette volna elhelyezni az alkotást, de a westminsteri tanács ezt ellenezte, és végül a parlament épületével szemben avatták fel
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását