2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gelsének új lehetőséget adott a víz

Szeptember közepén átadják a az 1.2 milliárd forint beruházással megvalósult termálfürdőt és tanuszodát Zala megyében, az ezerkétszázas lélekszámú Gelsén - tájékoztatta Rácz József polgármester az MTI-t.
2007. augusztus 27. hétfő 11:32 - Hírextra
Az előzetes vizsgálatok igazolták, hogy a településen található 43-44 Celsius fokos termálvíz oldott ásványanyag-tartalmának összetétele alkalmas mozgásszervi, nőgyógyászati és egyéb rekreációs kezelésekre. Az 5.000 négyzetméteres, fedett termálfürdő és tanuszoda kivitelezési munkálatai tavaly júniusban kezdődtek el.

A tanuszodát a térség iskolásai és óvodásai hétfőtől péntekig heti 8 órában vehetik igénybe: a tanmedencében két úszásoktató segítségével az alapokat sajátítják el, majd a kellő rutin megszerzése után a szabványos - 1.90 méter mély, 25 x 13,5 méteres, 5 úszópályás - sportmedencében gyakorolhatnak.

A termálfürdőben öt élménymedencét - két medencében 15-19 élményelemmel - gőzkabint, szaunát, masszázst és szoláriumot építettek ki. Elkészült a csúszda érkező medencéje is, a későbbiekben csúszdával és két külső medencével bővítik a termálfürdőt. A 21. századi követelményeknek megfelelően az akadálymentesítés minden elemét figyelembe vették, a mozgássérültek számára is teljes szolgáltatást tudnak biztosítani.

Az 1,2 milliárd forintos beruházás kormányzati és húszéves lejáratú, kamattámogatott hitelkonstrukcióból valósult meg. A 21. századi iskola pályázaton 70 százalékos kamattámogatással 500 millió forint hiteltámogatást nyert az önkormányzat. A fennmaradó összeget a település saját erőből biztosította.

Rácz József elmondta: a termálfürdő és a hozzá kapcsolódó kereskedelmi és szolgáltató központ megépítésével több évtizedes település- és turisztikai fejlesztés kezdődött el. A rendezési terv alapján a Jókai utcában 52 ingatlan kialakítására van lehetőség. Az utcában jelenleg víz- és csatornahálózatot építenek, ősszel pedig elkezdődik a kétoldali járda és a közművek - víz, gáz, telefon - kiépítése. Az Ady utcában további 70-74 lakótelek kialakítására van lehetőség.

A fürdőberuházás nyomán az elmúlt két évben 30-40 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak. Az önkormányzat kedvező feltételeket kíván biztosítani a fiataloknak a lakótelkek megvásárlásához: a két gyermeket vállaló új tulajdonosok letelepedését hosszú lejáratú, 5-10 éves futamidejű kamatmentes hitellel segítik - tette hozzá Rácz József.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását