2024. április 26. - Ervin

Afganisztán és Peru "vörös listán"

A kulturális javak védelme érdekében Afganisztánról és Peruról terjesztettek "vörös listát" a Nemzetközi Múzeumi Egyesület (ICOM) pénteken zárult bécsi közgyűlése elé. Alissandra Cummins, az ICOM elnöke mellett az Interpol képviselője, Peru bécsi nagyköve
2007. augusztus 25. szombat 14:07 - Hírextra
A nemzetközi szervezet korábban Afrikáról, Latin-Amerikáról és Irakról állított össze "vörös listákat". Az Afganisztánról és Peruról most kiadott figyelmeztetésben az ICOM felhívta a figyelmet arra, hogy e két ország hosszú időn át szenvedett fegyveres konfliktusok vagy nehéz gazdasági helyzet következtében. Az ilyen ingatag helyzetekben jól szervezett hálózatok rendkívül nagy nyereséget érhetnek el kulturális javakkal folytatott illegális kereskedelemmel.

Az Afganisztánról készített "vörös lista" egyebek között történelem előtti indo-görög és buddhista, illetve iszlám korból fennmaradt kulturális tárgyakra vonatkozik, mint például agyagedények a Krisztus előtti harmadik évezredből, valamint ereklyék vagy buddhista szobrok.

A perui lista is különleges értékkel bíró kulturális javakat - a különféle kerámiák és textíliák mellett múmiákat és emberi csontokat - sorol fel, amelyeknek az országból való kivitelét és eladását mind a hazai törvényhozás, mind pedig a nemzetközi jog tiltja.

Az értékes tárgyak eltűnése nemcsak a tudományos kutatást akadályozhatja. Könnyen elveszhetnek láncszemek a népek identitásából. Mindenek előtt az illegális kereskedelem megakadályozásában kell aktívnak lenni, tekintettel arra, hogy mindenki büntethető, aki ilyen tárgyakat megvásárol. A "vörös listák" segítségével könnyebben lehet a szóban forgó tárgyakat azonosítani. Az ICOM ennek érdekében szorosan együttműködik az Interpollal és a Nemzetközi Vámszövetséggel - mutatott rá Anita Gach, az Interpol szóvivője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását