2024. április 27. - Zita

Az OCÖ tiltakozik a Jobbik alelnökének kijelentései ellen

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) tiltakozik a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnökének, Bíber Józsefnek a romániai tömegverekedés kapcsán tett kijelentési ellen, és felkéri a párt elnökét, hogy határolódjon el a diszkriminatív megnyilvánulástól -
2007. augusztus 24. péntek 14:16 - Hírextra
Az OCÖ nyílt levélben kéri a Jobbik elnökét, hogy határolja el magát Bíber József kijelentéseitől - mondta ifj. Bogdán János, a párt Villányi úti irodája előtt.

A nyílt levél szerint, amelyet bedobtak a Jobbik levelesládájába, Bíber József a romák és nem romák közt történt tömegverekedés kapcsán azt nyilatkozta: "ez abszurdum, teljességgel megengedhetetlen, ráadásul azt a hamis képzetet kelti a cigányságban (...), hogy törvények fölött állóként bármit megtehetnek. Lophatnak, rabolhatnak, lincselhetnek."

"Lejárt az ideje a türelemnek: ha 600 év nem volt elég a szép szóval való meggyőzésükre, akkor teljesen fölösleges továbbra is kizárólag ezzel próbálkozni".

Ifj. Bogdán János azt mondta: azt tapasztaljuk, hogy a Jobbik vezérletével egyre radikálisabb, egyre szélsőségesebb cigány- és demokráciaellenes lépéseket "legalizálnak".

Hozzátette: a Jobbik a szólásszabadság mögé bújva rasszista cselekményt folytat. Ennek - mint mondta - a legtorzabb kinövése a napokban alakuló Magyar Gárda.

Ifj. Bogdán János közölte: az OCÖ kéri Vona Gábor, hogy tárja fel mi a Magyar Gárda valódi célja.
Balog József, az OCÖ elnökhelyettese azt mondta: a cigányságnak helye kell, hogy legyen a magyar társadalomban, acigányság részt vett az ország építésében, áldozatokat hozott.

"Amennyiben nem kapunk kellő védelmet, akkor az lesz a kérésünk, hogy a köztársasági elnök mentsen fel minket a magyar állampolgárságunk alól, hogy büszkén tudjunk más (...) hazát keresni magunknak" - fogalmazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását