2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Életveszélyes fogkrém

Akár kómát is okozhat kilenc, Kínában gyártott fogkrémfajta, amelyek közül kettőt eddig Szlovákiában is forgalmaztak - erre figyelmeztet a szlovák közegészségügyi hivatal.
2007. augusztus 20. hétfő 17:47 - Hírextra
A hivatal sajtóközleménye szerint a fogpaszták olyan erősen mérgező oldószert (DEG) tartalmaznak, amit fagyálló anyagként használnak. Éppen ezért a krémek használata hányingert, hányást, légzési zavarokat és görcsöket idézhet elő, tönkreteheti a vesét, de akár kómába is eshet az, aki igénybe veszi az említett terméket.

A Dr. Cool whitening nevű paszta szlovákiai forgalmazására pénteken is figyelmeztetett a pozsonyi szakhatóság vezetője, de a veszélyességi listán további nyolc termék neve is szerepel. Ezekről Szlovákia az európai partnereivel közösen működtetett gyors információs rendszer, a RAPEX révén értesült. A nyolc további paszta közül az egyik, a MAXAM Triple action nevű szlovákiai forgalmazását a szlovák hatóságok szintén megerősítették.

A hivatalos tájékoztatás szerint bár mindkét fogkrémet kivonták a forgalomból, nem kizárt, hogy a magyar határhoz közeli, délkelet-szlovákiai régióban helyenként még megvásárolható.

Az egyes európai államokból - köztük például Romániából is - jelentett további veszélyes fogkrémfajták neve a következő: Cool Mate Toothpaste with toothbrush, Amalfi-Dent Classic Toothpaste, Amalfi-Dent Herbal Toothpaste, Zhicheng Aloe Super Whitening Toothpaste, In Chinese Toothpaste, Zahncreme Toothpaste new 4 U, Gilchrist & Soames Toothpaste / Dentifrice.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását