2024. május 6. - Ivett, Frida

A maffia a politikában is jelen van

A szerda hajnali duisburgi mészárlás ráirányította a figyelmet a calabriai maffiára. A 'Ndrangheta az olasz maffiaellenes szervezet vezetője szerint egész Európában jelen van, beszivárgott a politikába is. A szervezettel szemben bevallottan tehetetlen az
2007. augusztus 17. péntek 17:10 - Hírextra
Szerda hajnalban a németországi Duisburgban a főpályaudvar mellett brutálisan kivégeztek hat olasz férfit. A kezdeti tanácstalanság után gyorsan kiderült, hogy történelmi jelentőségű maffia-leszámolásról van szó. A calabriai 'Ndrangheta bűnszövetkezet tagjai most olyat tettek, amit még soha: külföldön folytattak egy belháborút.

Az olasz maffiaellenes bizottság vezetője szerint a gyilkosságok azt bizonyítják, hogy a calabriai maffia immár globális szervezetté nőtte ki magát. Pietro Grasso szerint egyértelmű, hogy a Cosa Nostra mellett korábban viszonylag háttérben működő 'Ndrangheta "immár nagyobb gazdasági hatalommal bír, különösen a nemzetközi kábítószer-kereskedelem területén", mint a szicíliai bűnszövetkezet.

Szakértők szerint a 'Ndrangheta felügyeli gyakorlatilag a teljes, Európába irányuló kokainforgalmat, amelyet az Olaszország déli részén fekvő Gioia di Tauro kikötőjén keresztül bonyolítanak le.

"Ez a szervezet már egész Európában jelen van, beszivárgott a politikába is" - jelentette ki Pietro Grasso, aki szerint a bűnszövetkezettel szemben minden ország tehetetlen, ameddig a nemzetközi bankrendszer nem válik átláthatóbbá.

"Lecsaphatunk az emberekre és a kábítószerre, de képtelen vagyunk követni a pénz útját. A pénz minden kétséget kizáróan Kolumbiába folyik, de akkor miért nem látjuk?" - tette fel a kérdést az olasz maffiaellenes bizottság vezetője.

"Drasztikusan megnöveltük a rajtaütések és az ellenőrzések számát, de ez a stratégia teljesen eredménytelen. A kábítószerkereskedők mindent elkövetnek azért, hogy ne sértsék meg a pénz utalásakor a banki előírásokat, ráadásul nyíltan dolgoznak, pénzügyi szakértők segítségével" - festett meglehetősen borús képet Pietro Grasso.

A szervezet gazdasági erejét jelzi, hogy éves forgalmuk 40 milliárd euró (egészen elképesztő 10 400 milliárd forint!), ami az olasz GDP 3,5 százaléka. Ezt a pénzt ingatlanokba, hotelekbe, éttermekbe fektetik, amelyeken keresztül tisztára mossák.

A helyzetet bonyolítja, hogy a calabriai maffián belül 73 klánt különböztetnek meg, az olasz titkosszolgálatok legutóbbi jelentése szerint a 'Ndrangheta immár az ország legjelentősebb bűnszövetkezete, mintegy 10 ezer taggal. Csak összehasonlításképp: a jóval ismertebb Cosa Nostrának mintegy 3-4 ezer tagja van.

"A 'Ndrangheta nagyon ügyesen modernizálta magát. Az internet segítségével forgatják a pénzüket és monopóliumuk van a kolumbiai kábítószer európai kereskedésében. Közvetlen kapcsolatban állnak a kolumbiaiakkal és terrorista szervezetekkel" - mondta a téma egyik szakértője, Antonio Nicaso, aki Vértestvérek címmel írt könyvet a 'Ndranghetáról.

Szemben a családokban szerveződő szicíliai maffiával, a 'Ndrangheta az előre egyeztetett esküvőkön keresztül fonja szorosra a tagjai közötti viszonyt. Különbség még, hogy a Cosa Nostrát egy nagyfőnök irányítja ("capo di capi" azaz a főnökök főnöke), addig a calabriai klánok külön dolgoznak.

"A különböző csoportok autonóm módon működnek. A XIX. század óta tartanak rendszeres megbeszéléseket a vitás kérdések rendezésére, de sokkal anarchikusabbak, mint a szicíliai maffia. Inkább olyanok, mint a felfegyverzett családok" - jellemezte a 'Ndranghetát John Dickie, a maffia történetével foglalkozó író.

A 'Ndrangheta szoros kapcsolatokat ápol a kelet-európai bűnszervezetekkel, különösen az albánokkal, de a régió más országaiban is jelen vannak, de erősek Törökországban is, ahonnan heroint importálnak, valamint Dél-Amerikán kívül a jelentős olasz közösséggel bíró Ausztráliában és Kanadában is.

A calabriai maffia minden országban arra törekszik, hogy a törvénytelenül megszerzett pénzeket törvényes vállalkozásokon keresztül mossa tisztára. Dél-Olaszországban például már nem csupán a hagyományosan a maffia felségterületének számító útépítések kivitelezésében vesznek részt, hanem beszivárogtak a döntéshozó szervezetekbe.(InfoRádió)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását