2024. március 2. - Lujza

Szlovák ötletet próbálnak a Szigetköz védelmére

Mától egy szlovák javaslatot vizsgálnak a Dunaszigeten felépített Szigetköz modellen. A Dunaremete és Medve közötti térség, 1:500-as méretarányú pontos másán most azt modellezik, hogy egy úgynevezett függő-medres műszaki beavatkozásnak milyen hatása van a
2007. augusztus 14. kedd 18:22 - Hírextra
A szlovák javaslat az Öreg-Duna által elválasztott szlovák és magyar oldali mellékágakat összekapcsolja, méghozzá úgy, hogy az egyes ágvégeket összenyitja egy két oldalról megtámasztott gáttal. Korábban már két magyar javaslatot is modelleztek. Egyik a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület, a másik pedig két magyar vízügyi szakember elképzelése volt.

Minden beavatkozást a megvalósítás előtt érdemes térben kipróbálni, mert a modell segítségével kiküszöbölhető sok olyan probléma, amelyet később csak milliárdokért lehetne orvosolni - mondta el a Független Hírügynökségnek Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Környezetvédő Egyesület vezetője, a modell építtetője.

A vizsgálatok célja, hogy kidolgozzák a legmegfelelőbb megoldást arra, hogyan teremthető meg az ökológiai kapcsolatot a folyó jobb és bal oldala között, miközben az árvízvédelmi követelményeknek is maradéktalanul eleget tesznek. A vizsgálatok 2008 februárjáig tartanak, addig mintegy 12 javaslatot tesztelnek a dunaszigeti modellen.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását