2024. április 25. - Márk

A vállalkozók még nem érzik az uniós csatlakozás előnyeit

A munkaadói érdekképviseletek, a kamara szerint a vállalkozások nagy lehetőséget láttak az európai uniós csatlakozásban, de ennek előnyeit egy részük még nem érzi.
2007. május 2. szerda 08:54 - Hírextra
Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára úgy vélekedett, hogy az európai uniós csatlakozás Magyarországnak nagy lehetőséget teremtett. A vállalkozások reménykedtek abban, hogy méltányosabb, egyszerűbb, áttekinthetőbb adó- és járulékrendszer lesz, de ez nem valósult meg. Nem az európai uniós csatlakozással van a baj, hanem azzal, hogy kormányzati intézkedések nagyban lerontják a közhangulatot - tette hozzá.

Kassai Róbert, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) alelnöke szerint is óriási lehetőségek nyíltak meg a csatlakozással, amelyeket csak részben tudnak kihasználni a vállalkozások. Ennek egyik oka, hogy a politika döntéseivel nem minden esetben szolgálta a gazdaság érdekeit.

Az IPOSZ alelnöke utalt arra, hogy a magyar kis- és középvállalkozások nehéz helyzetben vannak, de ennek nem az európai uniós belépés, a versenyhelyzet megnövekedése az oka, hanem a jelen pillanatban kényszerpályán lévő gazdaságpolitika. Wimmer István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) főtitkára elmondta, hogy az általuk képviselt közepes és nagyvállalatok számára a csatlakozás nem okozott drámai változást.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke úgy vélekedet, hogy pozitívumok és negatívumok egyaránt jellemzik a csatlakozást követő időszakot. A kamara elnöke szerint az EU-pályázati pénzeknek csak kisebb hányada, mintegy ötöde szolgálta a vállalkozások segítését, a második Nemzeti Fejlesztési tervben ez az arány tovább csökken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását