2024. április 27. - Zita

A volt CIA-főnök lejáratással vádolja a Bush-kormányzatot

George Tenet, az amerikai központi hírszerző hivatal (CIA) volt igazgatója azzal vádolta a Bush-kormányzatot, hogy lejáratta őt, amikor olyan értelmű nyilatkozatot adtak a szájába, amely szerint az iraki háború könnyű szerrel megnyerhető.
2007. április 27. péntek 10:34 - Hírextra
Tenet, akinek a közeli napokban jelenik meg memoárkötete, csütörtökön este nyilatkozott a CBS televízió 60 Minutes című műsorának, első ízben a CIA éléről való 2004-es távozása óta. Az interjúban, amely vasárnap megy adásba, különösen azt a Fehér Házi személyt bírálta, aki Bob Woodwardot, a The Washington Post neves újságíróját egy 2002-es washingtoni munkamegbeszélésről úgy tájékoztatta: Tenet George Bush amerikai elnöknek tett jelentésében "gyerekjátéknak" nevezte az iraki háborút.

Woodward később ezt idézte az iraki háború előzményeiről szóló Támadási terv (Plan of Attack) című könyvében. A szóban forgó tanácskozáson döntötték el, hogy a hírszerzési jelentéseket felhasználják a nyilvánosság előtt is és ekkor kezdték előkészíteni Colin Powell akkori külügyminiszternek az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt 2003. február 5-én tett jelentését Irak állítólagos tömegpusztító fegyvereiről, amely a háború kitörésének ürügyéül szolgált.

A volt CIA-főnök szerint ez "becstelen dolog volt", mert így a kormányzat mosta kezeit a soha meg nem talált iraki tömegpusztító fegyverek ügyében és rá hárította a felelősséget az irakiak előre nem látott ellenállásával kapcsolatban is. A titkos szolgálatok felelősségét hangsúlyozta korábban Dick Cheney alelnök is, amikor e szervek jelentéseivel alátámasztva súlykolta az amerikai közvéleménybe a Szaddám Huszein vegyi fegyvereiről szóló állításokat, majd ugyanő állt az élére azoknak, akik elverték a port a CIA-n és a katonai hírszerzésen.

Tenet leszögezte: soha nem hitte, hogy Bush elnök az ő megjegyzése alapozta volna a háborút, vagy hogy egyáltalán befolyásolta volna őt a háború legitimitásába vetett hitében é időzítésében. George Tenet A vihar középpontjában (At the Center of the Storm) című könyvében a 2001. szeptember 11-i terrortámadás körüli eseményektől a háború utáni Irakról vonatkozó tervekig számos washingtoni kulisszatitokba enged betekintést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását