2024. május 12. - Pongrác

A digitális fényképezés hatalmas üzlet

Magyarországon tavaly 18 százalékkal több, összesen 300 ezer digitális fényképezőgépet adtak el, a 2005. évivel megegyező összegért, azaz 63,4 millió dollárért. Az IDC felmérése szerint mindez mutatja azt is, hogy a digitális gépek piacán óriási az árnyom
2007. április 8. vasárnap 15:06 - Hírextra
A kutatás kitér arra is, hogy még egyetlen szállító sem szerzett egyértelműen domináns pozíciót a magyar piacon. Bár 2006-ban a három legnagyobb piaci szereplő, az Olympus, a Kodak és a Canon eladásai tették ki az értékesítési volumen több mint 48 százalékát, az első tíz szállító közül kilenc helyezése megváltozott az előző évi besoroláshoz képest.

Bacskó Gergely, az IDC Magyarország elemzője a közlemény szerint úgy vélte: a gazdasági helyzet erőteljes negatív hatást gyakorolt a fogyasztói bizalomra és ezen keresztül a digitális fényképezőgépek értékesítésére 2006-ban. Jobb helyzetben, sokkal gyorsabban nőttek volna a fényképezőgép-eladások.

Hozzátette: a dolgok jelenlegi állása szerint 2007-ben is hasonló tényezők fogják alakítani a piacot. Az IDC adati szerint Kelet-Közép-Európában 2006-ban is a digitális fényképezőgép volt az egyik legkapósabb termék: a térségben tavaly eladott digitális fényképezőgépek száma közel 23 százalékos emelkedéssel megközelítette a 7 millió darabot, és az idén is stabil növekedés várható.

A technológiai fejlődés és a verseny az árakat ezzel szemben minden eddiginél alacsonyabb szintre szorította, így a gyárak árbevétele mintegy 4 százalékkal, 1,65 milliárd dollárra csökkent. Az alsó három árkategóriában tavaly például több mint duplájára nőtt az eladott darabszám, és ezzel párhuzamosan az 5 megapixel felbontású eszközök helyett a 6 megapixeles gépek kerültek a népszerűségi lista csúcsára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását