2024. április 16. - Csongor

Szépen gazdagodtak a befektetési alapok

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona márciusban 1,6%-kal nőtt, a hónap végén 2.619 milliárd forintot tett ki - tartalmazza a szervezet legfrissebb tájékoztatója.
2007. április 6. péntek 06:28 - Hírextra
A múlt hónapban 12 új alap indult, egy beolvadással, egy pedig a futamidő végével megszűnt, így a BAMOSZ tagjai összesen 253 alapot kezeltek március végén. Az alapokba összesen 32 milliárd forint friss tőke érkezett. Az alapok havi hozama 8,6 milliárd forintot tett ki. Az alapok összvagyonának 64 százalékát kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma hárommal, a 132 alap vagyona pedig 2 százalékkal nőtt. A több, mint 29 milliárd forintos új tőke mellett a hozamok 4,7 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.

A 8 zártkörű értékpapíralap vagyona 0,7 százalékkal nőtt, ennek oka - a szakértők szerint - elsősorban a zártkörű részvényalapok teljesítménye volt. A múlt hónap végi 72 milliárd forintos vagyon az alapok összvagyonának 2,8 százalékát tette ki.

A 21 ingatlanalap vagyona a hónap során 1,3 százalékkal csökkent. Így március végén vagyonuk 558 milliárd forintot, az összvagyon 21 százalékát tette ki. A közel 11 milliárd forintos tőkekivonás mellett az alapok teljesítménye 3,6 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát. A magyar ingatlan alapok alapjai márciusban nem csökkentek, vagyonuk továbbra is 104 milliárd forint volt. Az ingatlanalapok továbbra is a második legnagyobb kategóriát jelentik - a magyar ingatlanalapok alapjai miatti duplikációt kiszűrve számolt - nettó vagyonban is. A múlt hónapban 8 új garantált alap indult, egy pedig elérte a futamidő végét.

A 81 nyilvános garantált alap összvagyona március végén - a leggyorsabb, 4,9 százalékos havi bővülés után - 291 milliárd forint volt. Ez az összvagyon 11,1 százaléka. A nettó friss tőkebeáramlás 14 milliárd forint volt, míg a piaci teljesítmények 300 millió forinttal csökkentették az alapok vagyonát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását