2024. május 19. - Ivó, Milán

Változások az egészségügyben

Az egészségügyi reform keretében az ellátórendszerben több változás lép életbe vasárnaptól: az átalakulás érinti a kórházakat, a beutalási rendet, és ellenőrizni fogják az egészségbiztosítási jogviszonyt is. A kórházak többségével új finanszírozási szerző
2007. április 1. vasárnap 10:19 - Hírextra
Azon intézmények, amelyek nem írták alá az új ellátási szerződést, nem vehetnek részt fejlesztési pályázatokon, továbbá esetükben a korábbi finanszírozási rend marad érvényben, azaz kevesebb forrásból gazdálkodhatnak. Megszűnik a fővárosi Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, az Országos Pszichiátria és Neurológiai Intézet (OPNI), a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet.

Csak krónikus ellátást biztosító intézmény 53 lesz az országban. Az összágyszám 80.125-ről 71.324-re csökken, ezen belül az aktív ágyak száma 16 ezerrel csökken, a krónikusaké hét és fél ezerrel nő. Az Egészségügyi Minisztérium az ágyszám-csökkentést azzal indokolta, hogy azok negyede kihasználatlan.

A tervek szerint minden megyében lesz legalább egy kiemelt kórház, amelyek egyúttal sürgősségi központként is működnek. Kiemelt kórház lesz a két legsúlyosabb népbetegséget gyógyító országos intézet is: a Kardiológiai és az Onkológiai Intézet. A intézmények többsége területi kórházként működik majd, ahol az aktív ellátás mellett a jövőben a jelenleginél nagyobb szerep jut majd a rehabilitációnak, illetve a krónikus ellátásnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását