2024. május 6. - Ivett, Frida

Élő víztisztaságmérő készülékek

A Duna és más hazai élővizek védelmére egy olyan , nemzetközi hálózatba illeszthető, új monitoring rendszer készül, amelyben a folyókban, tavakban élő lények adnak rá választ, hogy milyen a víz ökológiai állapota, ezt az eleven "jelzőkészüléket" most alko
2007. április 1. vasárnap 14:32 - Hírextra
Vizének állapota ugyan jelenleg jónak mondható, de a hajózás, az árvízvédelem, a duzzasztások és más beavatkozások olyan hidromorfológiai változásokat idéztek elő a folyóban, amelyek az ökológiai és a gazdasági szempontok közötti egyensúly megőrzése érdekében nagyobb odafigyelést igényelnek.

Annál inkább is, mert a világ vízkészletének csupán 1 százaléka édesvíz, ami mindinkább stratégiai fontosságú természeti kincs. A Duna pedig 20 millió embernek, közöttük 3 millió magyarnak szolgál napi ivóvízként és a parti szűrési kutak jóvoltából Budapest ma Európa legjobb minőségű ivóvízével rendelkezik - hívta fel rá a figyelmet.

Oertel Nándor arra is kitért, hogy a Duna német és osztrák szakaszán kiépült tározók következtében az utóbbi évtizedben megindult egy káros eutrofizációs folyamat, vagyis az algák túlzott elszaporodása. A természetes vízáramlás ugyanis lelassult, az árnyékolóként szolgáló hordalék leülepszik a mederfenékre. Ezáltal a napfény mélyebben áthatolhat a víz felszínén, a több fény pedig az algák gyorsabb szaporodásával jár, ami pedig a víz élővilágát veszélyezteti. Figyelmeztető jel az is, hogy például a Duna-Majna-Rajna összeköttetés nyomán vándorkagylók sokasága jelent meg a Duna hazai szakaszán, ezek az élőlények pedig felboríthatják a víz ökológia egyensúlyát, a folyóba érkező csatornák védőrácsára tömegesen rátelepedve pedig dugóként akadályozzák a vízmozgást.

Ezekhez hasonló jelenségek miatt is indokolttá vált, hogy EU kötelezze tagállamait: 2016-ig dolgozzák ki azt a módszert, amellyel a felszíni élővizek eddigi fizikai és kémiai vizsgálatán túl, további kontrollként már a vízben élő lények állapotának alapján is következtetni lehet a vizek minőségére, baj esetén a gyorsabb reagálás érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását