2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az űrszemét majdnem tragédiát okozott

Tragédiát is okozhatott volna az a lezuhanó, orosz műholdból származó darab, amely csaknem eltalálta az egyik dél-amerikai légitársaság repülőgépét a Csendes-óceán fölött, Új-Zéland közelében. Az űrszemét hamarabb érte el a légkört, mint ahogyan az oroszo
2007. március 31. szombat 07:58 - Hírextra
Csupán 35 másodperc, és az Airbust 270 utassal a fedélzetén végzetes szerencsétlenség éri. A tragédiát egy lángoló műholddarab okozhatta volna, amely az űrből visszaérkezve éppen a repülőgép előtt húzott el, majd zuhant a Csendes-óceánba.

A gép pilótái csak egy tüzes törmelékdarabot láttak maguk előtt elhúzni az éjjeli sötétben, miközben óránkénti 800 kilométeres sebességgel repültek a hatalmas víztömeg felett.

A zuhanó fém, amely alig több mint 8 ezer méterrel előttük keresztezte az útjukat, átlépte a hangsebességet. A hangrobbanás még a sugárhajtású gép motorjainak zaját is elnyomta.

A pilóták és az új-zélandi repülésirányítók között lezajlott ideges beszélgetésnek két repülésrajongó rádiós is fültanúja volt.

"A kapitány azt mondta, hogy valamilyen űrtörmeléket látott felfényleni, ahogy az belépett a légkörbe. Rettenetesen aggódott, elhiheti" - mondta az esetről az egyikük.

A légiirányítók gyorsan rájöttek, hogy mi történt, vagyis hogy a pilóták az orosz kommunikációs műhold egy darabját látták zuhanni, amelynek érkezésre azonban még legalább 12 órán át nem számítottak.

Annak az új-zéladni hatóságnak a szóvivője, amely az óceán fölötti légtérben navigálja a repülőket szerdán elmondta: az oroszok értesítették őket a közelgő űrszemétről, de a légkörbe való belépését csak március 16-án dél körül várták, ehhez képest még éjjel megérkezett.

A szóvivő szerint az oroszok és a többi ország ilyen esetekre vonatkozó figyelmeztetései eddig mindig pontosak és megbízhatók voltak. A környék kedvelt űrszemét-lerakóhely, mert a környéken nagyon kevés ember él, közölte az Inforádió.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását