2024. április 19. - Emma

Kifilézi az energiaipari nagyhalakat az EU

Bár Franciaország és Németország ellenzi, az Európai Bizottság tulajdonjogi szabálycsomagot készít elő, amely elválasztaná az energiatermelést az energiahálózatoktól.
2007. március 22. csütörtök 13:54 - Hírextra
A francia EDF és a német E.ON-hoz hasonló nagy integrált energiacsoportok feldarabolása prioritást jelent a Bizottság számára, amely igyekszik biztosítani az energiaelosztó hálózatokhoz való méltányos hozzáférést a piacra betörni szándékozó cégek számára. Az EU vezetői világos jelzést adtak erre vonatkozóan a márciusi csúcsértekezleten.

Az EU-vezetők egyöntetű véleménye szerint szükség van a termelés és a hálózatok szétválasztására. A csúcsértekezlet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy összhangot kell teremteni a tagállamok között az energiaügyek szabályozásában, és hogy szükséges a külső hatásokkal szembeni függetlenség megerősítése.

Az EU 12 tagállamában már elfogadták az energiaellátás feldarabolásáról rendelkező jogszabályt, öt esetben pedig a földgázszolgáltatókra vonatkozóan is megreformálták a szabályozást.

A Bizottság nyáron ismerteti az EU energiaszabályozásának úgynevezett "harmadik csomagját", amely a gazdasági hatások mellett a társadalmi és környezeti következményeket is taglalja majd. A javaslathoz a megújuló energiaforrásokra vonatkozó direktíva is kapcsolódik majd, abban a reményben, hogy bevezetésének segítségével sikerül elérni: 2020-ra az EU energiakészletének 20 százaléka szélenergia, napenergia és más környezetbarát forrásokból származó energia legyen.
Forrás: euractiv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását