2024. április 25. - Márk

A Magosznak még nem elég

Átlátható, kiszámítható támogatási rendszert és birtokpolitikát, a gazdáknak járó pénz határidőre történő kifizetését követeli a Magosz - jelentette ki Jakab István, a szervezet elnöke Hódmezővásárhelyen.
2007. március 10. szombat 15:33 - Hírextra
Az élhető vidék alapját megteremtő sikeres, versenyképes mezőgazdasághoz átlátható, kiszámítható támogatási rendszerre van szükség - mondta a politikus a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetségek Országos Szövetségének küldöttgyűlésén. A gazdáknak járó támogatásokat az uniós gyakorlatnak megfelelően az adott gazdasági évben ki kell fizetni, csakúgy, mint a 2004-2006-os időszakban elmaradt összesen 130 milliárd forintnyi támogatást, különösen a ki nem fizetett 25 milliárd forintos nemzeti kiegészítő támogatást - közölte Jakab.

Az elnök szerint a kérdés az, hogy a még állami tulajdonban lévő mintegy másfél millió hektárnyi termőföld megvásárlására kinek lesz lehetősége, a befektetőknek és a nagybirtokoknak, vagy a hazai földterület 55 százalékát megművelő több mint 200 ezer gazdálkodónak és mintegy félmillió őstermelőnek.

A Magosz ezért követeli a jelenlegi átláthatatlan földértékesítés leállítását, az eddigi tranzakciók fölülvizsgálatát és az érdekvédelmi szervezet képviselőjének részvételét a Nemzeti Földalap felügyelő bizottságában. A mezőgazdaság piaci problémáit nem lehet megoldani csupán a bioenergetikára alapozó fejlesztésekkel. A gazdákat nem lehet kiszolgáltatni ennek a ma még kiforratlan rendszernek - jelentette ki Jakab István. Az értékesítést segítő helyi piacok erősítése és az állattenyésztés helyi adottságoknak megfelelő fejlesztésére is szükség van.

Az elnök szerint különösen a jelenleg a kvótáknak még felét sem kihasználó húsmarha-tenyésztés és az őshonos fajták tenyésztése területén vannak lehetőségek. Jakab István hangsúlyozta: a Magosz a magyar agrárium érdekében nyitott a partnerségre a kormánnyal, kész az érdemi szakmai vitákra, mert csak nemzeti összefogással lehet sikereket elérni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását