2024. május 6. - Ivett, Frida

Megtagadták a holokausztot a rendőrtanoncok

Elutasították egy berlini rendőrképző iskola végzős hallgatói, hogy a holokausztról oktassák őket, ami felháborodást váltott ki a rendőrség vezetésében, a Németországi Zsidók Központi Tanácsát pedig tiltakozásra késztette.
2007. március 20. kedd 13:18 - Hírextra
A napokban történt esetről kedden számoltak be a berlini újságok. A mérsékelten baloldali Berliner Zeitung tudósítása szerint előző este válságtanácskozást tartott a fővárosi rendőrség vezetősége. Dieter Glietsch, a rendőrség elnöke haladéktalan vizsgálatot rendelt el, s felelősségre vonást helyezett kilátásba. A berlin-ruhlebeni rendőrképző iskola végzős hallgatói megtagadták, hogy részt vegyenek a nemzetiszocializmus időszakáról szóló, kötelezően előírt oktatáson. Szerintük nem szükséges, hogy állandóan a holokausztra emlékeztessék őket.

Elhangzottak olyan állásfoglalások is, hogy a zsidók "amúgy is túl gazdagok". A berlini lap a többi között az iskola egyik docensére, történetesen egy holokauszt-túlélőre hivatkozott. A docens szüleit és testvéreit Auschwitzban gyilkolták meg. Isaak Behar - csaknem húsz éve - a rendőrség megbízásából az iskola hallgatóit a náci időkben elkövetett bűnökről tájékoztatja.

Tevékenységéért mind Berlin városa, mind a német hadsereg, a Bundeswehr több magas kitüntetésben részesítette. A szóban forgó berlini iskolában - csakúgy mint a német rendőrképzésben általánosságban - a holokauszttal kapcsolatos felvilágosítás a kötelező oktatási program része. Értesülések szerint a berlini rendőrség elnökét nemcsak a konkrét eset háborította fel, hanem az is, hogy megkésve tájékoztatták a történtekről.

Dieter Glietsch hangsúlyozta, hogy következetesen eljárnak az ügyben. Az eset miatt tiltakozott a Németországi Zsidók Központi Tanácsa is. A testület egyik berlini képviselője annak a nézetnek adott hangot, hogy a történtek csupán azt tükrözik, ami az egész társadalomra jellemző. "Az időről-időre fellépő antiszemitizmus fenyegető és sajnálatos" - jelentette ki.

A közelmúltban hatalmas felzúdulást váltott ki, hogy feltételezések szerint szélsőjobboldali tettesek meggyaláztak egy berlini zsidó óvodát. Az óvoda elleni támadást rendkívül élesen elítélte Angela Merkel német kancellár is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását