2024. április 26. - Ervin

Kossuth alól kilopták a koszorúkat Rozsnyón

Ellopták a rozsnyói Kossuth szobor talapzatáról a március 15-i megemlékezések alkalmából elhelyezett koszorúkat. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) járási szervezete ismeretlen elkövető ellen tett feljelentést és arra szólította fel a gömöri magyarokat, ho
2007. március 19. hétfő 15:03 - Hírextra
Kossuth szobrát 1907-ben, közadakozásból és a város költségén állították fel a gömöriek Rozsnyó központi terén. Négy év múltán, 1919 nyarán a csehszlovák rezsim alatt ugyanaz a sors érte, mint az összes felvidéki magyar emlékművet: ledöntötték.

A megrongálódott monumentális bronzszobor nyolcvan évnél hosszabb ideig különböző méltatlan helyeken, legvégül egy kazánház szénraktárában élte megalázó sorsát. Maroknyi rozsnyói magyar a nyolcvanas években már vette magának azt a bátorságot, hogy március 15-én virágot helyezzen el a gyalázatos körülmények között, szénkupacok mögött fekvő szobornál.

2004. március 15-én a rozsnyóiak végre - bár nem az eredeti helyén - az újra felállított Kossuth-szobornál ünnepelhették. A hazafias szlovák szervezetek, elsősorban a Matica Slovenská és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), felháborodott tiltakozásoknak adtak hangot, később pedig az azóta politikai pártként betiltott és most civil szervezetként tovább tevékenykedő, erejét fasiszta egyenruhákban kimutató Szlovák Testvéri Közösség (SP) tagjai leköpdösték Kossuth rozsnyói szobrát, és erőfitogtató tüntetésen követelték az eltávolítását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását