2024. április 20. - Tivadar

Szélsőséges rendbontások március 15-re

"Van információnk arról, hogy egyes csoportosulások szerveződnek azzal a céllal, hogy március 15-én rendbontást okozzanak" - árulta el hétfőn az MTI érdeklődésére a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) terrorizmus és extrémizmus elleni osztályvezetője.
2007. március 5. hétfő 16:40 - Hírextra
Mayer Zoltán konkrétumokról arra hivatkozva nem beszélt, hogy azok államtitkot képeznek. Hozzátette: az őszi zavargások idején elkövetett bűncselekmények - így a garázdaság, hivatalos személy elleni erőszak - előkészületei a Büntető Törvénykönyv szerint nem számítanak bűntettnek egészen addig, amíg ezt a magatartást nem kezdik meg, mert ekkor már kísérletről lehet beszélni.

Ezeknél súlyosabb esetekben, például terrorcselekmény előkészülete esetén már lehetőség van a nyílt rendőri eljárás eszközeivel fellépni, ám ilyen nyílt eljárást az NNI jelenleg nem folytat - tette hozzá.

Az MTI kérdésére, miszerint nem nyílt eljárást folytatnak-e, nem válaszolt, arra hivatkozva, hogy a titkos nyomozás ténye is államtitok. Mayer Zoltán az NNI feladatának nevezte, hogy titkosszolgálati eszközökkel és titkos nyomozással derítse fel, vagy akadályozza meg az ilyen törekvéseket. Mint mondta, rengeteg információ érkezik az osztályhoz, "sokszor homlokegyenest ellenkező információk".

Mayer Zoltán szerint a szélsőséges csoportok aktívabbak, mint korábban, ennek kezelése, illetve figyelemmel kísérése több munkát jelent az NNI-nek is. Példaként említette, hogy az interneten is sok, szélsőséges csoportokra vonatkozó információ kering, az egyik weblapon például visszaszámláló működik, amelyen március 15-ét az "Új Forradalom Napjának" nevezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását