2024. május 7. - Gizella

Ki fogják bírni a derékszíj szorítását

A fővárosi színiigazgatók "elfogadhatónak és kigazdálkodhatónak" tartják a színházi elvonás mértékét, melyet a Fővárosi Közgyűlés csütörtök este szavazott meg.
2007. március 2. péntek 14:41 - Hírextra

Túlélhető a mérsékelt "elvonási tünet" - mondta Márta István a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki döntése nyomán. A Független Hírügynökségnek az Új Színház igazgatója megerősítette, a fővárosi színházigazgatók elfogadták a konszenzussal született javaslatot. Márta István kigazdálkodhatónak nevezte a csökkentett elvonás mértékét.

A Thália Színház igazgatója is kezelhetőnek tartja a helyzetet. Megyeri Zoltán elmondta, a "színház szakmai tartalma karcsúsodni" fog a 8 és fél milliós elvonás következtében.
A színidirektor többféle túlélési stratégiát is felvázolt, az egyik lehetőség, hogy több előadást tartanak a színházban, illetve áttérnek arra, hogy mint befogadószínház, bérleti díjat kérnek majd a határon túli, illetve vidéki színházaktól a jövő évadtól.

A Radnóti Színháznak 12 milliós elvonással kell számolnia. Csóti József gazdasági igazgató kérdésünkre elmondta - ez a karcsúsítás 3-4 fős létszámleépítést és bemutató elhagyást eredményezhet a következő évadban.

A József Attila Színház igazgatója megkeresésünkre azt mondta, hogy náluk egyelőre még folynak a pénzügyi kalkulációk. Léner Péter hangsúlyozta, már most is feszített költségvetés van a fővárosi színházaknál, ez a mostani helyzet pedig újabb megszorításokhoz vezet.

A Vígszínház ügyvezető igazgatója sem tudja még, hogy hogyan lehet lefaragni, az ő esetükben, a 27 milliós elvonást. Mádi Zoltán kérdésünkre elmondta, nem szeretnének emelni a jegyárakon, ezért nagyobb előadásszámmal és költséghatékony működéssel szeretnék kigazdálkodni a hiányt.

Az Új Színház igazgatója hangsúlyozta, az elmúlt hetekben kiderült, ha baj van, akkor össze tud tartani a színházi szakma. A következő lépés az lesz, közölte Márta István, hogy a fenntartó fővárossal és külső szakértőkkel átgondolják a fővárosi színházak strukturális átalakításának kérdését. A színházi szakma ehhez nagyon várja Horváth Csaba kultúráért felelős főpolgármester-helyettes javaslatait, tette hozzá az igazgató.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását