2024. május 5. - Györgyi

"Magyarországon demokrácia nélküli többpártrendszer van"

Demokrácia nélküli többpártrendszer van Magyarországon - jelentette ki Orbán Viktor a tv2 Tények este című műsorában kedden. "A demokrácia lényege, hogy azok, akik a hatalmat gyakorolják, kötelesek elszámolni, és kötelesek vállalni a felelősséget mindazér
2007. február 28. szerda 09:40 - Hírextra
Ma Magyarországon a kormány nem számolt és nem számol el azzal, amit tesz, és semmiért nem vállal felelősséget" - mondta a Fidesz elnöke. Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz az elmúlt időszak politikáját úgy építette fel, hogy lehetőséget adjanak a kormánypártoknak Gyurcsány leváltására, úgy fogalmazott: "A demokrácia keretein belüli megoldásokat keresünk, még most is, amikor meggyőződésem szerint Magyarországon már nincsen demokrácia."

" (...) Azt gondolom, hogy nekünk továbbra is a demokratikus eszközöket kell használnunk, és nem merítettük ki ezeknek a lehetőségeit". Bár formailag működnek a demokratikus intézmények, de a tartalmilag pontos meghatározás a "demokrácia nélküli többpártrendszer" - mondta.

Közölte, hogy Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztertől nem kér bocsánatot, amiért a rendőrséget azzal vádolta, hogy politikai utasításra cselekedett. A rendőrök soha nem mertek volna miniszterelnöki bátorítás nélkül cselekedni, "mert törvénytisztelők" - tette hozzá. A Fidesz elnöke megismételte korábbi kijelentését, miszerint az a véleménye, hogy Magyarországon 2006. október 23-án "a rendőrség politikai nyomásra és utasításra hajtott végre saját polgáraival szemben brutális rendőri akciókat."

A reformokról szólva reformkerekasztalok létrehozását szorgalmazta a pártelnök. Az egészségügyben, az oktatásban, az adórendszernél és a nyugdíjnál az érintettek bevonásával, a kormány, a szakszervezetek, az egyéb érdekképviseletek, az Akadémia részvételével lenne szükség a reformlépések megtárgyalására - mondta. A reform ugyanis nem azt jelenti, hogy pénzt vonunk el - tette hozzá. Példának az egészségügyet hozta fel Orbán Viktor, amely Magyarországon a GDP 5-5,5 százalékából, míg a fejlettebb EU-országokban 7-7,5 százalékából gazdálkodik. Amíg a magyar egészségügy a GDP kisebb százalékából gazdálkodik, addig nem reformálható - hangsúlyozta.

A március 15-i Fidesz-rendezvény helyszínét nem az október 23-i barikádok emlékére tartják az Erzsébet híd pesti hídfőjén
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását