2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kísérleti e-vámolás

A Vám- és Pénzügyőrség március 1-jén indítja útjára a kiviteli vámeljárás kísérleti elektronikus rendszerét, amely jelentősen egyszerűsíti a szállítmányok adminisztrációját.
2007. február 27. kedd 12:55 - Hírextra
5 uniós tagállam (Csehország, Németország, Spanyolország, Írország és Szlovákia) vámszerveivel lesz mostantól elektronikus összeköttetése a magyar hatóságnak. Így a Magyarországról indított árukat vámkezelő magyar hivatal elektronikus úton küldi el az értesítést annak az országnak, amelynek területén keresztül elhagyja az Európai Uniót az exportáru. A 27 tagállam mindegyikének összeköttetése július 1-től valósul meg.

Az Unión belül nem terheli vám az árukat, de nem csupán a bevétel miatt, hanem például a terrorizmus következtében is pontosan nyomon kell követni a közösségbe bejövő és az azt elhagyó szállítmányokat, azt, hogy a feltüntetett célországba érkezik-e a behozott áru, valamint azt, hogy be is fizették-e a vámot. Az e-vámolás ezt teszi lehetővé.

A távlati cél a vámeljárás időtartamának lényeges lerövidítése, és az, hogy az előzőleg úgynevezett kockázatelemzésen átesett és auditált cégek 15 perc alatt a telephelyükről elintézhessék a procedúrát az elektronikus fizetéssel együtt. Az országos vámparancsnok elmondta, hogy azt szeretnék, ha néhány év múlva a vámolások 90 százaléka ilyen egyszerűsített és automatikus eljárással történhetne. Esetükben utólagos, szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel követnék figyelemmel, hogy a korábban elvámolt árunak mi lett a sorsa, illetve hogy a cég változatlanul megfelelel-e az egyszerűsített vámolás feltételeinek.

Az import esetében 2007 nyarán az árunyilatkozat elektronikus formáját vezetik be. A teljes e-vámolásra legkorábban 2009-ben lesz mód, mert Magyarország külkereskedelmi forgalmában dominálnak a távol-keleti országok, s addig nem alkalmazható a gyorsított és egyszerűsített eljárás, amíg nem sikerül elérni, hogy a szállítmányokhoz mellékelt tartalmi, mennyiségi és vámérték-adatok megfeleljenek a valóságnak - hangzott el a fórumon.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását