2024. április 28. - Valéria

80 milliárd forintos beruházás Balatonfűzfőn

Tejsavüzem létesítését tervezi Balatonfűzfőn 80 milliárd forintos beruházással a Nitrokémia Zrt. és az észtországi NordBioChem Llc. A technológiai, vegyipari kutatásokról és a beruházás megvalósításáról csütörtökön írt alá megállapodást a két cég vezériga
2007. február 22. csütörtök 18:24 - Hírextra
Bakonyi Árpád, a fűzfői cég vezérigazgatója elmondta: észt partnerük az Európai Uniótól 900 ezer euró támogatást nyert el a tejsavból előállítható környezetbarát termékek kutatására, a technológia fejlesztésére, illetve egy Magyarországon felépítendő tejsavgyár létesítésére. A tejsavhoz szükséges búza ugyanis Magyarországon áll megfelelő mennyiségben rendelkezésre - tette hozzá Bakonyi Árpád.

A vezérigazgató elmondta: az észtek a Budapesti Műszaki Egyetemen segítségével kerestek magyar partnert, a Nitrokémia Zrt. pedig ugyancsak az egyetem segítségével akart környezetbarát technológiájú fejlesztést Fűzfőre telepíteni, így talált egymásra a két ország vegyipari vállalata.

A vezérigazgató elmondta: az idén az előzetes környezetvédelmi hatástanulmány készül el, és felmérik a lehetséges piacot, illetve kiválasztják a megfelelő technológiát is. Bakonyi Árpád tájékoztatása szerint a majdani tejsavgyár és biofinomító tíz hektárnyi területen épül majd fel körülbelül 2012-re. Az alapkő letétele 2009-ben várható.

A vezérigazgató szerint a gyár vállalkozói tőkéből és uniós támogatásból létesül, ahol 450-500 dolgozót foglalkoztatnak majd, 50 százalékban magasan kvalifikált, diplomás vegyipari szakembereket.

Bakonyi Árpád közlése szerint a leendő gyárban évente 200 ezer tonnányi búzát dolgoznak majd fel a tejsav, politejsav előállításához, amelyből majd a petrolkémiai termékekhez hasonló, vagy azoknál jobb minőségű, környezetbarát élelmiszer- és gyógyszeripari alapanyagokat, csomagolóanyagokat, oldószereket, étkezési búzacsíra-olajat és más termékeket állítanak elő.

Andres Kund, az észtországi NordBioChem Llc. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a gyár éves kapacitásával 10 millió hordónyi olajat lehet majd kiváltani. Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára rámutatott: az összes poliészter alapanyagú élelmiszer-csomagoló anyagot le lehet majd váltani környezetbarát termékre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását