2024. május 7. - Gizella

Berlusconi áthidaló kormányt és választásokat akar

Rövid időre szóló mandátummal rendelkező, "áthidaló kormány" létrehozását szorgalmazta csütörtökön a Silvio Berlusconi vezette jobboldali Forza Italia (FI) párt Romano Prodi olasz miniszterelnök kabinetjének előző napi lemondása után.
2007. február 22. csütörtök 18:28 - Hírextra
Az FI szenátusi csoportjának vezetője szerint az átmeneti kormány fő feladata a jelenlegi választási törvény módosítása lenne, azt követően pedig új parlamenti választásokat kellene kiírni az országban. Renato Schifani úgy vélekedett: elegendő lenne annyi változtatás, hogy a szenátusban többséget szerző pártokat is "jutalmazzák" mandátumokkal, mint ahogyan jelenleg a képviselőházi választások esetében történik, és ezzel stabilabb lenne az olasz törvényhozás.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a jobboldali erőknek tulajdonképpen nem is lenne erre szüksége, mert a legújabb közvélemény-kutatások szerint a jobboldali pártok 12 százalékkal vezetnek a most leköszöntő baloldali kormánykoalíció, az Unió előtt.

Az olasz választási törvény, amelyet a tavalyi választások előtt éppen a Berlusconi vezette parlamenti többség szavazott meg, sokak szerint a belpolitikai instabilitás egyik oka, ugyanis jelentős többséget biztosított az Uniónak a képviselőházban, a szenátusban viszont mindössze egy plusz mandátummal rendelkeztek a kormánypártok az ellenzékkel szemben. Így fordulhatott elő, hogy a Massimo d,Alema külügyminiszter által szerdán előterjesztett külpolitikai programbeszéd az ellenszavazatok és a tartózkodások miatt nem kapta meg az elfogadásához szükséges 160 szavazatos többséget.

A Forza Italia jelenleg Olaszország legnagyobb pártja. A 2006. áprilisi választásokon a képviselőházban 23, míg a szenátusban 24 százalékkal részesült a voksokból.

A csütörtöki nap folyamán Giorgio Napolitano államfő előbb a két házelnököt, Franco Martinit és Fausto Bertinottit fogadta a kormányválsággal kapcsolatos konzultációk keretében, majd következtek az egyes pártok vezetői. Az eddigi nyilatkozatokból egyre inkább az előre hozott választások képe rajzolódik ki, mert többen is a kormánykoalíció lehetséges kiszélesítése ellen foglaltak állást.

Gianfranco Fini, a jobboldali Nemzeti Szövetség (AN) vezetője kategorikusan elutasította a Prodi vezette Olajág (Ulivo) elképzelését, amely szerint Berlusconi pártszövetsége, a Szabadságjogok Háza (CdL) egyes képviselőivel erősítenék meg a kormányoldalt. "Senki sem fog átállni" - szögezte le Fini a római La Repubblica című napilap on-line kiadásának.

Pierferdinando Casini, a kereszténydemokraták elnöke pedig úgy nyilatkozott, hogy nem hajlandó részt venni olyan kormányban, amelyet a radikális baloldal képviselőivel bővítenének ki. Megszólalt maga Berlusconi is.

A volt kormányfő egy tv-interjúban kifejtette: számos kiváló személyiség áll készen, hogy átvegye a süllyedő hajót és megbízhatóan kormányozzon. Egyúttal hangsúlyozta, hogy szerinte eleve kudarcra ítélt a Prodi-kormány feltámasztására tett bármilyen kísérlet. Közben a Újjáalapított Kommunista Párt vasárnapra nagygyűlést hirdetett, amelynek célja a Prodi-kormány melletti kiállás lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását