2024. május 5. - Györgyi

Solana borúlátóbb, mint Ahtisaari

Borúlátó a koszovói rendezéssel kapcsolatban Javier Solana. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a Szerbiához tartozó tartomány jövője a nemzetközi közösséget hamarosan újabb erőpróba elé állítja, és jelentősen megoszthatja maj
2007. február 16. péntek 11:35 - Hírextra
Ezzel kapcsolatban mindenekelőtt arra utalt: Martti Ahtisaari, az ENSZ különmegbízottja tervezetében a tartomány számára fokozatos függetlenséget irányoz elő, ehhez azonban nemcsak az érintett felek támogatására, hanem széles körű nemzetközi konszenzusra van szükség.

Solana szerint szinte elképzelhetetlen, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyöntetűen támogassa a különmegbízott javaslatában foglaltakat. A tekintélyes uniós politikus ezzel összefüggésben emlékeztetett Vlagyimir Putyin beszédére a múlt hét végén tartott müncheni biztonságpolitikai fórumon. Ebben az orosz elnök világosan kifejtette, hogy országa Szerbia álláspontját támogatja a kérdésben, és semmifajta olyan megoldást nem hagy jóvá, amelyet Belgrád ellenez.

Mindebből - mint Solana utalt rá - egyértelműen következik, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában élni fog vétójogával. Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője megerősítette, hogy az Egyesült Államok erre az esetre kidolgozott egy úgynevezett "B"-tervet is. Ez azt foglalná magában, hogy az orosz elutasítás ellenére az Egyesült Államok és az Európai Unió tagállamai külön, kétoldalú alapon ismernék el Koszovót. Úgy, ahogy annak idején a balkáni háború kitörésekor Németország Horvátország és Szlovénia esetében tette - utalt rá Solana. Szavaiból kitűnt, hogy Washington erre ösztönzi európai szövetségeseit.

A magas rangú politikus mindazonáltal erősen kérdésesnek nevezte, hogy az Egyesült Államok alternatív terve egyöntetű támogatásra találna az uniós tagállamok körében. A megoldással kapcsolatos kételyeit Solana a következő kijelentéssel foglalta össze: nézete szerint a szerbek rendkívül nehezen mondanának le a tartományról, mint ahogy azt is rendkívül nehéz elképzelni, hogy - mint fogalmazott - az oroszok cserben hagyják ortodox testvéreiket. Az Európai Unió Solana szerint nem tehet mást, mint hogy igyekszik közvetíteni "egy lehetséges legjobb megoldás" érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását