2024. május 17. - Paszkál

Ötvenéves vallás

Fél évszázados fennállását ünneplik az egyik utolsó olyan kultusznak, amely a nyugati javakat tiszteli (cargo cult). A hívők úgy gondolják, a kargót földöntúli lények alkották a bennszülöttek számára.
2007. február 16. péntek 08:37 - Hírextra

Az Csendes-óceán déli részén, Ausztráliától keletre fekvő Tanna szigetén a John Frum Mozgalom, egy úgynevezett kargó kultusz hívei "vallásuk" ötvenedik évfordulóját ünneplik, közölte az Inforádió.hu.

A kultusz követői egy titokzatos szellemet tisztelnek, amely arra ösztönzi őket, hogy tagadják meg a katolikus vallás tanításait és éljenek tradicionális szokásaik szerint.

John Frum - akit a helyiek Karaperamun, a Tukosmeru hegy istene képviselőjének vagy megtestesülésének tartanak - tisztelete az 1940-es években alakult ki, először az Új-Hebridákon. Akkoriban 300 ezer amerikai katona állomásozott a környéken.

A helybelieket lenyűgözte az amerikaiak viselkedése, gazdagsága, ereje és az a rakomány, amit magukkal vittek: fegyverek, élelmiszerek és gyógyszerek.

A hit szerint a férfi szelleme először az 1930-as években jelent meg a törzs öregjei előtt, és arra bíztatta őket, hogy lázadjanak fel a keresztények agresszív tanításai ellen.

A helybeliek úgy gondolták, az amerikai katonákat és rakományukat megváltójuk, John Frum küldte hozzájuk.

A kultusz vezetője, Isaac Wan szerint John Frum egy isten, aki egy nap visszatér népéhez. "Ő nekünk az Isten, Jézus" - fogalmazott.

A hívek meg vannak győződve arról, hogy John Frum amerikai volt, ezért minden évben parádét rendeznek a tiszteletére, ahol házi készítésű amerikai egyenruhákban, csillagos-sávos lobogó alatt vonulnak fel.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását