2024. április 19. - Emma

Víz alá buknak a kutatók

Egy kutatócsoport azt tervezi, hogy világméretű tervet készítenek a nyomkövetőkkel ellátott tengeri élőlények mozgásának követésére.
2007. február 13. kedd 14:40 - Hírextra

A Csendes-óceán északi részén tesztelt Óceáni Nyomkövető Hálózatot szeretnék kiterjeszteni az Atlanti-óceánra, a Jeges-terngerre, a mediterrán térségre és a Mexikói-öbölre - jelentették be sajtótájékoztatón a Dalhousie Egyetemen.

A kutatás során a lazacoktól a bálnákig, a teknőcöktől a cápákig, számtalan élőlényt címkéznek fel, így nyomon követhető lesz az állatok mozgása, ahogy azok elhaladnak az óceánok különböző területein kihelyezett érzékelősorok előtt.

Az Óceáni Nyomkövető Hálózat "elősegíti majd az új kanadai technológiák fejlesztését, a klímaváltozás hatásainak részletesebb megismerését, valamint elősegíti a veszélyezetett fajok világméretű védelmét" - mondja Peter MacKay kanadai külügyminiszter. A kutatás csendes-óceáni tesztelését amerikai-kanadai együttműködés során végezték el.

A cél, hogy végül 5000 óceáni adóvevőt helyezzenek el világszerte 60 sorban. Ezek egyidejűleg 1 millió állatot képesek nyomon követni. Egyes már most használatban lévő "hallgatózó" készülékeket módosíthatnak, hogy a program részei legyenek, míg más területeken új felszerelés szükséges. Az új rendszerben a felcímkézett tengeri állatok más felcímkézett állatoktól is adatokat gyűjtenek be a találkozások alkalmával.

Ez azt jelenti, hogy ha például a kutatók egy cápa adatait vizsgálják, akkor egyből azt is tudni fogják, milyen más halakkal vagy tengeri emlősökkel találkozott a cápa útja során, illetve milyen faj képviselőjét fogyasztotta el, ha a zsákmány szintén fel volt címkézve.


A kutatók szerint a nyomkövető rendszer lehetővé teszi majd, hogy jobban megismerjék az állatok mozgását és viselkedésbeli változásait, melyek a globális felmelegedés következtében alakulnak ki. Mindez segíti a környezetvédők és a halásztársaságok céljait is.

A kanadai és amerikai illetékesek szerint, a programban dél-afrikai, ausztráliai, japán, spanyol, új-zélandi, portugál, mexikói, izlandi és norvég egyetemek valamint szervezetek vesznek majd részt, adta hírül a hirado.hu.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását