2024. május 23. - Dezső

Irán ellenzi az atomfegyverkezést

Irán ellenzi az atom- és tömegpusztító fegyverek terjesztését - jelentette ki az ABC amerikai televíziós állomásnak adott nyilatkozatában Mahmúd Ahmadinezsád, a perzsa állam elnöke. A kedden adásba került interjúban
2007. február 13. kedd 17:32 - Hírextra
Ahmadinezsád leszögezte: "álláspontunk világos. Ellenezzük a nukleáris és a tömegpusztító fegyverek bármiféle terjesztését. Úgy gondoljuk: az atomfegyverek idejének vége." Az iráni vezető szerint a logika, az ésszerűség és a civilizáció ideje jött el. "Ahelyett, hogy újabb fegyvereket kutatnánk fel, arra törekszünk, hogy az emberek szeretetére leljünk" - szögezte le a nyilatkozó, aki hangsúlyozta a "halál Amerikára" szlogen nem az amerikai népnek szól.

"Az irániaknak semmi problémájuk nincs az amerikai néppel, nagyon is baráti kapcsolatunk van egymással" - fűzte hozzá.

Ahmadinezsád kifejtette azt is, hogy az általánosan elfogadott szabályoknak megfelelően Irán kész megtárgyalni atomprogramját. "A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tagjai vagyunk, és szeretnénk a bennünket illető jogból hasznot húzni. Ebben a munkakeretben készek vagyunk a tárgyalásra" - mondta.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa decemberben egyhangú határozatban sújtotta büntetőintézkedésekkel Iránt, mert Teherán nem hajlandó felhagyni az urándúsítással, amelyet szerinte kizárólag áramfejlesztésre kíván felhasználni.

A nyugati hatalmak aggodalma szerint viszont Irán voltaképpen atomfegyver előállítására készül. A BT egyébként február 21-ig adott újabb határidőt Iránnak, hogy fejezze be urándúsítási tevékenységét, mert különben az eddiginél is szigorúbb szankciókkal kell számolnia.

Ahmadinezsád az ABC-nek adott nyilatkozatában a holokauszttal kapcsolatban, amely megtörténtét korábban tagadta, kijelentette: "a kérdés az, ha a holokauszt valóban igaz, akkor miként kapcsolódik a palesztin kérdéshez". Nem lehet nem válaszolni a holokauszt és a palesztinok mészárlása közötti viszony kérdésére - fejtette ki véleményét.

Diane Sawyer, az ABC egyik népszerű riporternője elmondta: az interjú végén Ahmadinezsád szemrehányást tett neki, mert szerinte túl agresszív kérdéseket kapott tőle. "A nőknek nem szabadna nehéz kérdéseket feltenni a háborúról, a nőknek a szerelemről, a kultúráról és a családról kellene interjúkat készíteniük" - mondta a riporternő szerint Ahmadinezsád.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását