2024. május 17. - Paszkál

Csípős sztori

A vádirat ismertetésével elkezdődött a szegedi fűszerpaprikaügy tárgyalása a Szegedi Városi Bíróságon szerdán délelőtt.
2007. február 7. szerda 10:12 - Hírextra
A vádat képviselő Garamvölgyi Balázs ügyész ismertette vádirat szerint a B. András, a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatója, P. Tibor, a cég fűszerpaprika üzletágának vezetője, valamint B. Klára a cég gyártásvezetője folytatólagosan elkövetett, ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés bűntettét és folytatólagosan elkövetett fogyasztó megtévesztésének vétségét követte el. Az ausztriai székhelyű Kotányi Kft. képviselője 2004 májusában értesítette a Szegedi Paprika Rt.-t, hogy a cég által szállított fűszerpaprika-őrlemény aflatoxintartalma meghaladja a határértéket.

A reklamációt a szegedi cég jogosnak találta, ezért a 20 ezer kilogramm kifogásolt őrleményt visszáruként átvette.

Az első- és másodrendű vádlott döntése alapján, a harmadrendű vádlott segítségével a szennyezett árut forgalomba hozatali szándékkal felhasználták. Részben belföldi csemegeőrleményt készítettek belőle, részben pedig 50 százalékos keveréssel az osztrák cég részére hígított fűszerpaprika őrleményként visszaszállították.

A belföldi csemegeőrleményből a cég több mint 3.700 kilogrammot értékesített is.

Az ügyész ismertetése szerint az aflatoxin igen erős rákkeltő anyag, így nincs olyan küszöbérték, amely alatt ne lennének megfigyelhetők az anyag káros hatásai. Az élelmiszerek aflatoxintartalmára az Európai Bizottság határozata szab meg határértéket. A jogszabályok alapján a határértéket meghaladó aflatoxintartalmú élelmiszert tilos forgalomba hozni és tartani, illetve más élelmiszerbe keverni.

A Szegedi Paprika Rt. 2003-ban és 2004-ben több százezer kilogramm fűszerpaprika félterméket importált a Dél-Afrikai Köztársaságból, Brazíliából, Peruból, valamint paprikaőrleményt vásárolt Spanyolországból. Az importot tartalmazó fűszerpaprika-őrleményeket a cég oly módon hozta forgalomba különböző fogyasztói kiszerelésekben, hogy annak csomagolása az áru származási helyéről megtévesztő tájékoztatást adott.

Azokon a "Szegedi Paprika" feliratot tüntette fel, esetenként "Magyar Termék Nagydíj" és "Kiváló Magyar Élelmiszer" védjegyekkel látta el. A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai alapján a fűszerpaprika-őrleményen nem lehet feltüntetni magyar tájkörzetet, amennyiben az importált fűszerpaprikát is tartalmaz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását