2024. április 27. - Zita

Agykárosodott bulímiások

Az anorexia és a bulímia maradandó nyomokat hagy a fejben, ugyanis a túlzott éhezés csökkenti az agy tömegét - állapította meg Roy Murphy pszichológus.
2007. február 7. szerda 15:22 - Hírextra
Murphy szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a betegség megváltoztatja a hormonháztartást és a neuronok magatartását az agyban, vagyis az anorexia és a bulímia agyi elváltozásokat is okozhat. A súlyveszteség által ugyanis csökken az agy tömege, és megváltozik az agyban zajló anyagcsere folyamata.

Ami a szellemi teljesítőképességre való kihatást illeti, a pszichológus úgy véli, hogy az étkezési zavarokkal küzdő páciensek átlag fölötti intelligenciával rendelkeznek, ugyanakkor különböző tesztek szerint problémájuk van a tervező és előrelátó gondolkodással, s ez érvényes a munkával kapcsolatos emlékezetükre is.

Egy Bad Bramstedtben tartott nemzetközi konferencián előadás hangzott el arról is, hogy egy családon belül mennyire jelenik meg a bulímia, illetve az anorexia. Egy tanulmány szerint egypetéjű ikrek esetében, amennyiben az ikerpár egyik tagja megbetegszik, akkor száz esetből 60 esetben a másik iker is ebben a betegségben szenved. Kétpetéjű ikreknél, akiknek a génállománya éppúgy eltérő, mint a "normális" testvéreknél, ez az egybeesés csak tíz százalékos.

Az anorexiával kapcsolatban egy korábbi dél-németországi vizsgálat arra figyelmeztetett, hogy a legveszélyeztetettebbek a 14-16 év közötti lányok. A betegség tünetei közé tartozik a saját testtel való elégedetlenség, a saját értékek alábecsülése és az állandó súlyellenőrzés. A német statisztikák szerint minden tizedik anorexiában szenvedő kislány életét veszti - írta a hamburgi napilap online kiadásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását