2024. március 29. - Auguszta

Új töltési formával új szabályok lépnek érvénybe

Az autózás, mint közlekedési forma hosszú évtizedek óta velünk van és a már kialakult, bejáratott infrastruktúra, valamint a jól ismert szabályok kijelölték azokat a kereteket, amelyek betartása minden járművezető számára mostanra már magától értetődő.
2022. március 23. szerda 07:35 - HírExtra

Azonban szemünk előtt zajlik éppen az autózás történetének ezidáig legnagyobb átalakulása, amely nem más, mint az elektromos meghajtású járművek gyors ütemű térnyerése a forgalomban.

Ez az átrendeződés felvet néhány olyan gondolatot is, amelyekkel korábban nem kellett számolni. Az eautotoltokabel.hu webáruház és kivitelező cég számos további információval látja el az oldalára érkezőket, függetlenül attól, hogy valaki az elektromos autó vásárlása előtt vagy után áll.

Parkolás és töltés egyben

Ennek legjobb példája a nyilvános elektromos töltőállomások megjelenése. E töltőpontok jellemzően parkolókban kerülnek kialakításra, és az egyik legnagyobb különbség esetükben a hagyományos benzinkutakkal szemben, hogy általában nincs jelen lévő személyzet.

Ezzel persze csökken a szolgáltató költsége, de nincs az autós számára rendelkezésre álló segítség sem és olyan személy sem, aki esetleg tanácsokkal vagy utasítással láthatná el a villanyautóját feltölteni kívánó járművezetőt.

Pedig az ilyen töltőpontokon is van néhány olyan szabály, ha úgy jobban tetszik, egyfajta töltési etikett, amely betartása sokkal egyszerűbbé, kényelmesebbé teszi minden, ott megforduló autós életét.

Néhány szabály, amelyek sokat segítenek

A gördülékeny töltőhasználat alapfeltétele, és ez lenne az ideális eset, hogy az ilyen célból kialakított parkolóhelyet csak elektromos autó foglalja el és az is csak addig, ameddig a töltés miatt feltétlenül szükséges.

A töltési szokások másik nagy különbsége a hagyományos kutakhoz képest, hogy a töltőpontok nem rendelkeznek tömlővel, vezetékkel, hanem a kapcsolat létrehozásához szükséges vezetéket az autósnak kell magával vinni.

Ez viszont újabb kényes pont, hiszen minden ilyen autót vezetőnek ügyelnie kell, hogy mindig kéznél legyen a fontos kiegészítő. Ha pedig már megtörtént a csatlakoztatás, akkor meg kell bizonyosodni arról, hogy a töltés valóban elkezdődött, és a kábel lezárásának is meg kell történnie.

További fontos szempont, hogy a töltésre készülő autóval mindig úgy kell beállni a kijelölt helyre, hogy másokat ne akadályozzunk, a két autóra kialakított parkolóhelyből mindenki csak a számára szükségeset foglalja el.

A töltőhely, parkolóhely tisztán tartása is alapvető kell, hogy legyen, hiszen mi is mindig tisztán szeretnénk megkapni mások után ezeket a helyeket.

Rendkívül lényeges, hogy mindenki csak a szükséges ideig foglalja le a töltőberendezést, tehát legyünk tekintettel autóstársainkra, és csak addig töltsük autónkat, ameddig feltétlenül szükséges. 

Adott esetben az autóstársakat élőszóval vagy akár felirattal is tájékoztathatjuk a számított töltési időről, és ügyeljünk arra is, hogy egy éjszakai töltés után reggel már mihamarabb hagyjuk el a parkolóhelyet.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását