2024. április 18. - Andrea, Ilma

Irán tesztelte orosz légvédelmi rendszerét

Sikeres kísérletet hajtott végre szerdán újonnan vásárolt orosz légvédelmi rendszerével az iráni Forradalmi Gárda a Perzsa-öbölben kezdődött kétnapos hadgyakorlat során.
2007. február 7. szerda 15:21 - Hírextra
Az iráni média idézte Hosszein Szalamit, a Forradalmi Gárda légierejének parancsnokát, aki szerint a szerdán kezdődött, Villám fedőnevű kétnapos hadművelet során sikeres kísérletet hajtottak végre a Tor-M1 légelhárító rendszerrel, amely alkalmas repülőgépek és modern cirkáló rakéták elleni bevetésre, rakétái kevesebb mint egy másodpercen belül bevethetők és a rendszer szinte azonnal újratölthető.

Oroszország november végén kezdte meg a Tor-M1-es rakéták szállítását Iránnak, és január közepére már le is szállította a légvédelmi rendszert. A 2005 végén kötött orosz-iráni üzleti megállapodás 29 föld-levegő szállítását irányozta elő 700 millió dollár értékben. A fegyverüzletet aggodalommal fogadták az Egyesült Államokban és Izraelben. Az Egyesült Államok szankciókat vetett ki a rakétarendszert értékesítését lebonyolító Roszoboronexport orosz fegyverkereskedő cég ellen.

A Villám hadművelet során a Forradalmi Gárda légi és haditengerészeti rakétás egységei gyakorlatoznak a Perzsa- és az Ománi-öbölben. A teheráni média szerint a védelmi képesség és a harci készültség fokozását szolgáló hadgyakorlat során egyebek mellet rakéták elfogását gyakorolják, illetve rakétákat tesztelnek.

Az Egyesült Államok nemrég jelentette be, hogy növelni fogja a nyomást Iránra, amelyet azzal gyanúsít a nyugat, hogy titkon atomfegyver kifejlesztésén dolgozik. A nyomásgyakorlás jeleként az Egyesült Államok nemrégiben még egy repülőgép-hordozót vezényelt a Perzsa-öbölbe.

A Forradalmi Gárda az iráni hadsereg elitalakulata, amely önálló parancsnoki rendszerben működik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását