2024. május 17. - Paszkál

Ebből gáz lesz

Kitermelés-közeli helyzetbe kerülhet a makói ároknak nevezett, 1.500 milliárd köbméter készletűre becsült gázmező a jövő év végére, amennyiben teljesülnek a szakmai várakozások - hangzott el az Olajos Seniorok Köre keddi fórumán, Nagykanizsán.
2007. február 6. kedd 18:41 - Hírextra
 A kanadai Falcon Oil and Gas Co. magyarországi kutatási és ügyvezetője arról számolt be, hogy rövidesen új szakaszba lép a kutatás a makói árokban. Szabó György közölte, hogy eddig csak a 2.000 négyzetkilométer területű árok szélén folyt, 2-3 hét múlva már annak területén indul a hagyományostól eltérő szakmai szemléletű és irányú rétegrepesztés.


A szakember elmondta, hogy az USA-n kívül csak itt zajlik olyan kísérlet, amely az úgynevezett tömött geológiai rendszerek megcsapolására irányul.

A cél, hogy a gázkészletet ne csupán egyes rétegekből, hanem - a repesztés nyomán - egymással összekapcsolódó áramlásokból nyerjék ki. E feladatban önmagában nem is az 5-6 ezer méteres mélység, hanem a bizonyos pontokon jelentkező közel 250 Celsius fokos hőmérséklet jelenti a fő kutatás-technológiai kihívást.

Siker esetén ez a fajta megcsapolás vezethet el a kitermelésre kész állapotig, akár a jövő év végére. Az a tény, hogy a Falcon már "megelőlegezte" a leendő termelő-vezeték kiépítését, azt is jelenti, hogy a kanadai cég biztosra megy - fűzte hozzá Szabó György.

Európa növekvő gázigénye keresleti piacot generál majd - vélekedett a Falcon vezető magyarországi szakembere. Siker esetén a makói árok legalább 100 évre biztosíthatja Magyarország földgáz-szükségletét. Nem mellékesen a már a kutatástól kezdve fizetendő 12 százalékos bányajáradék igen jelentős bevételt biztosít az állam számára - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását