2024. június 1. - Tünde

Petrétei Brüsszelben panaszolta be a Fideszt

A Magyar Köztársaság demokratikus rendjének megkérdőjelezésével vádolta meg Petrétei József igazságügyminiszter a Kossuth téri „vasfüggönyt” lebontó képviselőket az Európai Uniónak írt levelében.
2007. február 5. hétfő 14:48 - Hírextra
Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőn levélben tájékoztatta az Európai Parlament elnökét, az Európai Unió soros elnökét, valamint az Európai Bizottság Szabadság, Biztonság és Igazságosság témáért felelős biztosát a Parlament előtt pénteken történt kordonbontásról – tájékoztatott közleményben a minisztérium. A tájékoztatás szerint Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke, Wolfgang Schauble, az Európai Unió soros elnöke, a Németországi Szövetségi Köztársaság belügyminisztere, valamint Franco Frattini, az Európai Bizottság Szabadság, Biztonság és Igazságosság témáért felelős biztosa azonos tartalmú levelet kapott Petrétei Józseftől.

Ebben a miniszter azt állítja: pénteken az Országgyűlés „néhány” tagja és az Európai Parlament képviselői közül is páran a Parlament előtti téren „olyan cselekedetet követtek el, amellyel a fennálló jogszabályok szándékos megsértését követték el, és a közrendet fenntartó rendőröket tudatosan provokálták”. „E cselekmény résztvevői az akció közben is kinyilvánították, hogy tisztában vannak cselekedetük súlyával, vagyis a Magyar Köztársaság demokratikus rendjének megsértésével. A magyar kormány meggyőződése, hogy ilyen akciók megkérdőjelezik a politikai magatartás alapszabályait egy demokratikus társadalomban, és komoly kétségeket támasztanak a demokrácia ilyen jellegű gyakorlásával szemben” – szögezte le a miniszter a levélben.

Petrétei József emlékeztetett rá, hogy Sólyom László köztársasági elnök soron kívül kiadott közleményében kijelentette, hogy a képviselők jogellenesen cselekedtek, és hangsúlyozta, hogy egy jogállamot nem lehet jogellenes eszközökkel szolgálni. A levélben a miniszter úgy fogalmaz: a magyar kormány megerősíti, hogy jogait az Alkotmányban kifejezett demokratikus értékekkel összhangban kívánja gyakorolni, és elhatárolódik a demokratikus társadalom bármilyen etikai és politikai megkérdőjelezésétől.

„Ezért a magyar kormány nem tud elfogadni semmi olyan akciót, amely polgári engedetlenség néven jogellenes cselekedetekre buzdít, és a demokratikus államba vetett meggyőződést gyengítheti” – írta Petrétei József, aki egyben biztosította a címzetteket, hogy amennyiben kívánják, a jövőben is megfelelő tájékoztatást ad nekik minden kiemelkedő eseményről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását