A PSZ-nek tetszik az ötlet

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) üdvözli Hiller István oktatási és kulturális miniszter tervét, amely szerint 2010 őszétől bevezetnék az állami fenntartású iskolák rendszerét - közölte az érdekvédelmi szervezet kedden az MTI-vel.

Az oktatási tárca vezetője egy hétfői lapinterjúban azt mondta, hogy egységes tantervvel dolgozó állami iskolákat szervezne 2010-től az oktatási kormányzat. Az állami iskolák egységes tanterv alapján tanítanának, azonos oktatási minőséget garantálnának, amit az alapnormatíván fölül "kiegészítő normatíva" segítségével biztosítana az állam.

A miniszter szerint Magyarországon azért van szükség állami fenntartású iskolákra, hogy a közoktatásban csökkenjenek az esélykülönbségek. Az állami iskolák nem rendeletileg, hanem tárgyalások útján, fenntartócsere révén jönnének létre. Az állami iskolák létrejötte semmilyen módon nem befolyásolja a jelenlegi iskolafenntartók belső működését - tette hozzá Hiller István.

A PSZ közleménye szerint a mostani miniszteri modellben visszaköszön a szakszervezet legutóbbi kongresszusán a közoktatás átalakításával összefüggésben elfogadott stratégiai célok közül kettő: az esélyegyenlőtlenségek megakadályozása és az állam egyetemleges felelősségét kifejező oktatás-finanszírozás.

A szakszervezet egyetért a gyakorlati megvalósítás előkészítésének alaptételeivel is, és élni kíván a további szakmai, szakmapolitikai viták lehetőségével, hogy egy valóban végiggondolt, s a jövőt ténylegesen szolgáló megoldás születhessen - zárul az MTI-hez eljuttatott állásfoglalás.
Forrás: MTI