2024. április 27. - Zita

Elfogadhatatlanok a kisebbség elleni bűncselekmények

Elfogadhatatlan a kisebbségek ellen irányuló mindenfajta cselekedet, mind Magyarországon, mind Szlovákiában - közölte Gémesi Ferenc szakállamtitkár hétfőn Pilisszentkereszten, miután a helyszínen tájékozódott a szlovák és magyar nyelvű táblák megrongálásr
2008. november 3. hétfő 14:37 - Hírextra
A Miniszterelnöki Hivatal kisebbségekért felelős szakállamtitkára az MTI-nek elmondta: ilyen esetekben az adott kisebbség anyaországa jelezheti, hogy tudomására jutott egy ilyen ügy, és kérheti a másik ország intézkedését. Ez esetben azonban a táblarongálás ügye az önkormányzat és a helyi kisebbségi önkormányzat hatáskörében megoldódott - tette hozzá.

Az összefirkált, megrongált táblákat megtisztították, és eredeti állapotukban visszaállították. A községháza falára felfestett "Nácik" feliratot is eltüntették, a rendőrség pedig nyomoz az ügyben. Amikor magyar nyelvű helységtáblákat rongáltak meg Szlovákiában, az ebből adódó feszültségek helyi szinten megoldódtak, így nem volt szükség magasabb szintű politikai beavatkozásra - hívta fel rá a figyelmet az államtitkár.

Fuzik János az országos szlovák kisebbségi önkormányzat elnöke a helyszínen arról tájékoztatta az MTI-t, hogy voltak már törekvések a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottságban is a látensen mindig jelen lévő feszültségek feloldására, ám eddig még nem sikerült elérni, hogy nyugvópontra jusson az ügy. Mindent egybevetve azonban a Magyarországon élő százezres szlovák kisebbség - az extrém eseteket leszámítva - békében, egyetértésben él a többségi lakossággal, konfliktusokról nincs szó. Tény viszont, hogy a médiában megjelenő híradások gyakran szorongást keltenek a kisebbségek körében is - tette hozzá az elnök.

Vasárnap reggel érkezett a bejelentés a rendőrségre, hogy hajnalban a szlovák kisebbség lakta Pilisszántó községtáblájának szlovák Szantov nevét szórták be fekete festékkel, a szomszédos Pilisszentkereszt határában az oda vezető utak mentén - hasonló módon - három táblát is megrongáltak, egyet pedig, amelyen Pilisszentkereszt szlovák neve, Mlinki is szerepelt, kidöntötték. A községháza falára pedig "Nácik" feliratot pingáltak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását