2024. április 26. - Ervin

Elkészült a XI. Zsidó Nyári Fesztivál gyorsmérlege

Csaknem 130 ezer látogatója volt a XI. Zsidó Nyári Fesztivál programjainak, a magyar és a zsidó kultúrát bemutató, egymással ötvöző programsorozat Európa legnagyobb zsidó kulturális fesztiváljává nőtte ki magát - közölte az MTI-vel Vadas Vera fesztiváliga
2008. szeptember 10. szerda 12:04 - Hírextra
A programokat Budapesten 18 helyszínen és több vidéki városban tartották augusztus 30. és szeptember 8. között. Az összesen 67 eseményre hazai és külföldi látogatók egyaránt érkeztek; csaknem 130 ezer vendége volt az eseménysorozatnak, a tavalyinál nagyobb látogatottság az átlagosan 30 százalékkal olcsóbb jegyáraknak is köszönhető - véli Vadas Vera.

Kiemelte: hosszú távon a céljuk olyan produkciók létrehozása, amelyek külföldön is reprezentálják a magyar zsidó kultúrát és a Zsidó Nyári Fesztivált.

A legnépszerűbb helyszín az idén is a fővárosi Dohány utcai zsinagóga volt. Itt adott koncertet többek között David D,Or, Shlomo Bar, Dudu Fisher, Azi Shwartz és Benzion Miller, valamint a népszerű Budapest Klezmer Band mellett a krakkói Max Klezmer Band és a pozsonyi Pressburger Klezmer Band.

A nagy közönségsikert jelzi, hogy több hazai előadóművész, például Palya Bea és Szalóki Ági ráadás koncertet is adott. A hagyományos fesztiválprogramok - mint a kántor és a klezmer zene - mellett sikerrel mutatkoztak be olyan új zenei irányzatok és együttesek, amelyek színvonalas előadása illeszkedett a fesztiválhoz. Fellépett például a holland Nikitov, a magyar Besh o droM, valamint a Vodku Zenekar. Ezzel a fesztivál rendezőinek a fiatal közönséget is sikerült megnyerniük. Sokakat vonzott Horgas Eszter, Ladányi Andrea valamint a László Boldizsár vezette Cotton Club Singers - külön a fesztiválra összeállított - estje is.

Vadas Vera beszámolt arról, hogy a fesztivál programjából az idei Reneszánsz Évhez kapcsolódó programok sem hiányoztak: az Olasz Kultúrintézet adott otthont a világhírű régizenei együttes, a Lucidarium koncertjének. Új színt hozott a fesztivál palettájára az izraeli zenei élet egyik sztárcsapata, a nemzetközi szinten is elismert harmonika virtuóz együttes, az Adler Trio.
A fesztiválon számos rangos képzőművész is bemutatkozott, közülük kiemelkedett a világhírű filmrendező, Andrzej Wajda grafikai kiállítása a Lengyel Intézetben.
A könyvvásár szerepét ebben az évben a rendhagyó könyvbemutatók, író- olvasó találkozók és beszélgetések töltötték be, olyan kiválóságok részvételével, mint Spiró György, Benedek István Gábor vagy Gantner Ádám - közölte a fesztiváligazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását