2024. május 5. - Györgyi

Zsidó kulturális fesztivál

Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált; a kedden kezdődő és november 16-ig tartó rendezvényen hangversenyek, kiállítások, könyvbemutatók és egy irodalmi est várja az érdeklődőket a Tisza-parti városban.
2008. szeptember 8. hétfő 18:53 - Hírextra
A fesztivált 2005-ben azzal a céllal indították el, hogy bemutassák a város zsidóságának múltját, jelenét, s talán jövőjét is, megismertessék a zsidó kultúrát a szegediekkel és bemutatkozási lehetőséget teremtsenek a fiatal tehetségeknek - mondta el Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke a csongrádi megyeszékhelyen a kulturális rendezvénysorozatról hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

A fesztivál rendezvényei - melyek ízelítőt adnak a magyar és a magyar-zsidó kultúrából - elsősorban a szegedi új zsinagóga köré csoportosulnak, s a fellépő művészek többsége is a 105 éves épület rekonstrukciójára ajánlja föl tiszteletdíját. Itt lesz a kedden este a fesztivál nyitókoncertje is, melyen a zürichi Duo Skylla - Ursula Fortin hegedű-, és Marosvári Dorottya zongoraművész - lép föl.

Hangversenyt ad a zsinagógában a Szegedi Kamarazenekar, a Golda Meir Szalonzenekar, a Rómából érkező Chiara Migliari és Marco Marzochi, fellép itt a fesztivál visszatérő vendége, a Weiner Kamarazenekar, az SZTE Zeneművészeti Kar vonósnégyese, Klein Judit és a David Klezmer Quintett. Hallhatja majd a közönség Márffy Gabriella hegedű- és Vermesi András zongoraművész szonátaestjét, és a zsinagóga állandó orgonistája, Csanádi László koncertjét is, a hangversenyek sorát pedig november 3-án Fellegi Ádám fellépése zárja.

A zsinagóga előterében szeptember 11-én Macskássy Izolda festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás, a hónap utolsó napjaiban pedig Dancs Miklós amatőr festő alkotásaival ismerkedhet meg a közönség. Források címmel egy fotótárlatot is rendeznek itt, melyen a hatvanéves Izrael Állam jellegzetes épületeit, tájait láthatják az érdeklődők.

Székhelyi József saját műveit adja majd elő "Írásba adom…" címmel szeptember 15-én a Szegedi Zsidó Hitközség Dísztermében, november 16-án pedig szegedi vagy a városhoz kötődő irodalmárok könyvbemutatóját rendezik ugyanitt.

Szeptember 25-én a magyarországi zsinagógákat ábrázoló bélyegsorozat első darabjait mutatják be a csongrádi megyeszékhelyen, s lehetőség lesz az első napi bélyegzéssel ellátott borítékok megvásárlására is - mondta Lednitzky András.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását