2024. április 27. - Zita

A Virágok hídja nyert

A Mediawave Nemzetközi Filmfesztivál fődíját Thomas Ciulei román alkotó Virágok hídja című dokumentumfilmje nyerte, a díjakat pénteken adták át Győrben - tájékoztatta Hartyándi Jenő fesztiváligazgató az MTI-t.
2008. május 3. szombat 07:53 - Hírextra

A legjobb dokumentumfilm díját a bolgár Andrej Paounov Szúnyogirtás és más történetek című alkotása kapta. A KPMG Felelős Társadalomért Díját Marcin Sauter lengyel rendező Az első nap című dokumentumfilmje érdemelte ki. A legjobb kísérleti játékfilm díját Buharov Igor és Buharov Iván Lassú tükör című filmjének ítélte oda a zsűri.

Győr város díját az orosz Pavel Medvegyev A Naptól a harmadik bolygón című dokumentumfilmje érdemelte ki. A legjobb ifjúsági filmért járó elismerést Horváth Lili Uszodai tolvaj című kisjátékfilmje kapta. A legjobb operatőr díját Erdély Mátyás Türelem című kisjátékfilmjéért ítélte a bírálóbizottság. A zsűri különdíját a lengyel Rafal Skalski 52 százalék, a diákzsűri díját az orosz Alekszej Fedorcsenko Elsőként a Holdon című alkotása nyerte el. Mindkét munka dokumentumfilm. A díjakat a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a kulturális tárca, továbbá a győri önkormányzat és a Kodak Magyarország ajánlotta fel.

A fesztiválra több mint ezer játék-, kisjáték-, dokumentum-, animációs és kísérleti filmet neveztek a világ 66 országából. Ebből választott ki az előzsűri 61 filmet a nemzetközi versenyprogramba és további 30-40 alkotást a bemutató szekcióba.

A fesztivál egy hete alatt a filmes verseny mellett alkotóműhelyeket, workshopokat, konferenciákat tartottak. A központi témák egyikét a hatvanas, hetvenes évek adták, kiemelten 1968, a párizsi, a prágai események időszaka. Az 1968 szellemiségét megörökítő filmalkotások mellett a győri Széchenyi István Egyetemen konferencián tekintették át ,68 örökségét. Ezen az eseményen részt vett és felszólalt Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező, a fesztivál díszvendége, aki a fiatal szakembereknek forgatókönyvíró workshopot is vezetett.

A zenei programokon olyan világsztárok léptek fel, mint a hajdani woodstocki fesztivál egyik brit legendája, a Ten Years After zenekar. Koncertet adott az amerikai dzsessz nagyágyúja David Murray kvartettje.

A fesztiváligazgató a koncertek sorából kiemelte a francia Purcinella Quartetet, amelynek tagjai színészi játékkal erősítették fel az általuk megszólaltatott muzsika hangulatát. Hasonlóan frenetikus zenei élményt nyújtott a világhírű Hamid Drake világhírű amerikai dzsesszdobos, aki a Tóth Viktor tercettel és Tóth Evelin énekessel adott közös koncertet - mondta.

Hartyándi Jenő a filmek nézettségével kapcsolatban érdekes jelenségre mutatott rá.Hangoztatta: általában teltházzal vetítették az animációs és a játékfilmeket, a dokumentumfilmek viszont kevesebb nézőt vonzottak. Ugyanakkor a díjazott filmek nagyobb hányada dokumentumfilm, s ez azt jelzi, hogy a dokumentum műfajban kiváló munkák születtek, amelyek megérdemelnék a nagyobb érdeklődést a közönség részéről.

A fesztivál szombaton zárul.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását