2024. április 26. - Ervin

Óriás tojáspörkölt

Elkészült a világ valószínűleg legnagyobb tojáspörköltje Siófokon, az 5. Nemzetközi Tojásfesztiválon. Az ételből hatezer adagot főztek óriás serpenyőben a mesterszakácsok a 125 éve született Kodály Zoltán emlékére. A tojáspörkölt ugyanis a zeneszerző nagy
2007. október 14. vasárnap 17:58 - Hírextra
Az alapok: 60 kilogramm mangalicazsírban 10 kiló szalonna és 80 kiló hagyma pirult Siófokon. A mesterszakácsok óriás lapátokkal kevergették a hozzávalókat, majd egyre több mindent tettek az ételhez. Így 100 kiló zöldpaprikát, kétszer annyi paradicsomot, tízezer krumpligombócot, végül pedig 10 ezer tojást. Az étel állítólag Kodály Zoltán kedvence volt.

"Ezt múzeológusokkal kerestettük elő, hiszen járta az országot, és a szegény ember amit azonnal tudott a vendégnek adni: tojás" - mondta el a Független Hírügynökségnek Benke László mesterszakács, a fesztivál főszakácsa.

Mostanában viszont a tojás egyre kevésbé számít olcsónak. Júliusban még 25 forint volt a fogyasztói átlagár, aztán drágulni kezdett a tojás. Az aszályos nyáron a reméltnél kevesebb gabona termett, a takarmányárak egész Európában emelkedtek, így a termelők is kénytelen voltak árat emelni.

8-10 forintos tojásár-emelkedést generált a gabona, illetve kukorica áremelkedés, ennek hatásai még nyílván folyamatban vannak - mondta a fesztiválon Kovács Jószef, a tojásfeldolgozással foglalkozó Pasteur Kft. kereskedelmi igazgatója.

Vagyis a tojásárak nem állnak meg a mostani 35 forintnál. A szakemberek azt jósolják, hogy az év végére 40-50 forint lehet a tojás fogyasztói ára, és a kisebb termelők még így is tönkremehetnek. Közben Magyarország az egy főre jutó tojásfogyasztás alapján a világ élvonalába tartozik, egy átlag magyar csaknem háromszáz darab tojást eszik évente.

Siófokon tízezer darab fogyott el - pillanatok alatt - csak vasárnap délután.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását