2024. május 6. - Ivett, Frida

Egyre drágább a tojás

Néhány hónapon belül ismét emelkedhet a tojás ára 10-15 százalékkal - állítják a termelők. A takarmány árának további növekedése miatt a jelenlegi 30 forint helyett 35-38 forintért lehet majd hozzájutni a tojás darabjához. Ha a termelési költségek növeked
2007. szeptember 17. hétfő 21:45 - Hírextra
Júliusban a tojás fogyasztói átlagára körülbelül 25-26 forint volt. Azóta a takarmányárak folyamatos emelkedése miatt mostanra 30-32 forintot kell fizetniük a vásárlóknak darabjáért - mondta a Független Hírügynökségnek Földi Péter, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének titkára. Hozzátette: a takarmány ára azonban tovább emelkedik, ezzel párhuzamosan olyan takarmány-összetevők - amelyek nem gabonafélék - ára is növekszik, sőt a csomagolóanyagé is. A szakember szerint ez további áremelkedést okoz majd az elkövetkező hónapokban.

A tojás önköltsége az év első felében 13 forint volt, jelenleg 18 forint, de tovább folytatódhat ez a tendencia. Földi Péter hangsúlyozta: ezt az árnövekedést a kereskedelemmel szemben érvényesítik a termelők. Az a nagy kérdés, hogy a kereskedők mennyire fogják vissza a saját hasznukat, ettől függ ugyanis, hogy a fogyasztókat mennyiben érinti majd a változást - tette hozzá.

Mivel egész Európában jellemző, hogy egyre magasabbak a takarmányárak, így nem lehet olcsó importra számítani. A magyar termelő így bátrabban kérhet nagyobb árat a tojásért. A megnövekedett termelési költségek miatt újabb emelés várható az elkövetkező hónapokban, körülbelül 10-15 százalékkal lesz drágább a tojás azaz 35-38 forintért árulják majd a kereskedők - fejtette ki a szövetség titkára.

Földi Péter arról is beszélt, hogy a hazai termelésű tojás a tavaly 2,75 milliárd darab volt, ebben az évben kicsit több, 2,85 milliárd. Az import 2005-ben - mivel ekkor túltermelés volt -250 millió, 2006-ban 220 millió darab volt, idén várhatóan 150 millió darab körül megáll. Ez a csökkenés is mutatja, hogy nincs olcsó kínálat Európában - mutatott rá Földi Péter.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását