2024. április 26. - Ervin

Elektromos palackzsugorítás helyett "tapossa laposra"

Rétvári Bence (KDNP) az elektromos palackzsugorító helyett az energiatakarékosabb megoldások támogatását ajánlja a környezetvédelmi tárcának. A képviselő erről pénteki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.
2008. augusztus 1. péntek 14:11 - Hírextra

A KDNP szerint elhibázott és átgondolatlan, hogy a környezetvédelmi tárca támogatja a műanyag palackokat zsugorító elektromos berendezést, mivel az úgy csökkenti a környezetszennyezést, hogy közben terheli is a környezetet - mondta a politikus.


A képviselő álláspontja szerint maga a berendezés jó és okos kezdeményezés, mivel tizenketted részére zsugorítja össze a polietilén (PET) palackokat, amiből Magyarországon évente 1,2 milliárd darab szennyezi a környezetet. Értékelése szerint a környezettudatos magatartás azonban azt kívánja, hogy ez a második lépés legyen, elsőként a jobb, takarékosabb erőforrás-felhasználásra kell koncentrálni. Az említett berendezés elektromos árammal, hővel működik, tehát előállítása és üzemeltetése is terheli a környezetet.


A politikus úgy látja: ennél hasznosabb lenne a régi "tapossa laposra" mozgalom, illetve a több iskolában megtalálható berendezés, amely környezetterhelés nélkül, egy kar lehúzásával préseli össze a palackokat.


Rétvári Bence szerint ellentmondásosak a hírek arról is, hogy pénzbeli támogatásról vagy csupán támogató levélről van-e szó, és kitért arra, hogy a tervezett postai begyűjtés lehetetlen feladatot róna a Magyar Postára.


A KDNP tudni szeretné, hogy a minisztérium biztosít-e támogatást, kedvezményt vagy ingyenes szolgáltatást.


A képviselő úgy vélekedett, hogy értelmetlennek tűnik az úgynevezett inverz begyűjtési rendszer, vagyis az, hogy a postás autók szállítanák el az összezsugorított palackokat.


"Hozzák a nyugdíjat, viszik a palackot?" - tette fel a kérdést Rétvári Bence. Azt is megkérdőjelezte, hogy az emberek adnának-e hét-kilencezer forintot ilyen berendezésekért, mivel ennyibe kerül a háztartásokban alkalmazható zsugorító készülék .


Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetgazdasági szakállamtitkára júniusban mutatta be a magyar szabadalomként bejegyzett az elektromos háztartási PET-palack-zsugorító berendezést, amelyet a tárca akkori közleménye szerint a KVM is támogat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását