2024. április 26. - Ervin

Plusz harminckétmilliárdba kerülhet a Tubes-hercehurca

Akár 32 milliárd forint többletkiadást is okozhat, ha elhúzódik a Tubesre tervezett NATO-radar megépítése, ugyanis addig fent kell tartani két radarszázadot, modernizálni kell különböző berendezéseket, és biztosítani kell a kiszolgálásukhoz szükséges szem
2008. május 22. csütörtök 18:00 - Hírextra
"Már most késésben vagyunk az eredeti ütemezéshez képest, ami miatt gondoskodnunk kell az átmeneti időszakról. Személyi feltételekről, felújításokról és modernizációról. Mindez jelentős költségekkel jár" - fogalmazott Szekeres Imre.

A miniszter ismertetése szerint az elavult berendezések üzemeltetéséhez, karbantartásához, kiszolgálásához szükséges anyagi és emberi erőforrás igénye sokszorosa a Pécs közelében lévő, Tubesre tervezett korszerű, háromdimenziós radarállomásénak: ez a következő években akár 32 milliárd forint további kiadást jelenthet majd az adófizetőknek.

A politikus közölte: a bánkúti és a békéscsabai radar mellett harmadikként felépítendő lokátor rendszerbe állítása függ az építési engedélyről folyó pertől, és attól, hogy a helyi társadalom elfogadja-e a radar telepítését.

A civilek által a Honvédelmi Minisztérium (HM) ellen indított közigazgatási per a Tubesre tervezett NATO-radar ügyében május elején kezdődött. A több tucatnyi felperes között van helyi civil, környezetvédő szervezet, Pécs megyei jogú város önkormányzata, továbbá magánszemélyek.

Korábban, a közigazgatási eljárásban első fokon eljáró katonai építésügyi hatóság, majd pedig másodfokon a honvédelmi miniszter is engedélyezte a Tubes tetején lévő katonai híradó objektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését. A közigazgatási eljárásban korábban megszületett másodfokú miniszteri határozatot azonban megtámadták a felperesek.

A Fővárosi Ítélőtábla február 7-én ideiglenes intézkedésként felfüggesztette a perben vizsgált építési engedély végrehajtását mindaddig, amíg a közigazgatási perben meg nem születik a jogerős érdemi döntés.

Ezzel kapcsolatban a HM márciusban azt közölte, hogy körülbelül 1,2 milliárd forint kártérítést kell fizetnie a Tubesre tervezett radar szállítójának. A szaktárca egyeztetni fog a tendereztetést végző NATO-ügynökséggel, illetve a radart gyártó olasz céggel a kártérítés összegéről.

Tavaly márciusban népszavazás volt Pécsett a Tubesre tervezett lokátor ellen, ám az érvénytelen lett, miután csak a választásra jogosultak harmada vett részt. A leadott voksok több mint kilencven százaléka elutasította a radarépítést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását