2024. április 26. - Ervin

Színházi Évkönyv

Megjelent az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gondozásában a 2006/2007-es évad színházi eseményeit, bemutatóit tartalmazó Színházi Évkönyv, a kiadvány tanúsága szerint az elmúlt évadban 500 felnőtt, 105 gyerek és 117 táncszínházi premiert tarto
2008. február 19. kedd 07:42 - Hírextra
A kötet hétfői budapesti bemutatóján Molnár Klára, az évkönyv szerkesztője felidézte, hogy az intézet az 1981/82-es évad óta készít évkönyvet, forrásként színházi kiadványokat és internetes honlapokat használnak. Hozzátette, hogy igyekeznek egyre több színházat, társulatot, előadást bevenni az évkönyvbe.

Nagy András, az intézet igazgatója kiemelte: elektronikus adatbázisuk 1949-től 2008-ig fogja át a színházi eseményeket. Hozzátette: a Bajor Gizi Színészmúzeumban videostúdiót kívánnak létrehozni, ahol minden felvételt digitalizálnának és számítógépen archiválnának.

Nagy András együttműködésre kérte a színházakat annak érdekében, hogy a lehető legteljesebb, legátfogóbb adatbázist építhessék ki.

Érdekességként elmondta, hogy nemrég került a birtokukba Nádasdy Kálmán rendező hagyatéka, benne a rendező szövegkönyve, amelyben minden nyomtatott oldal után egy olyan lap található, amelyen a rendezői instrukciók olvashatók.

Mint azt Radácsi Anikó, az intézet könyvtárának és információs osztályának vezetője megjegyezte, könyvtáruk fontos gyűjtőhelye a színházi szövegkönyveknek. Minden példány értékes, de egy rendezői szövegkönyv színháztörténeti jelentőséggel bír - hangsúlyozta az osztályvezető.
A 2006/2007-es évad évkönyve felsorolja a színházi szervezeteket, a felsőfokú színházi tárgyú képzéseket, valamint a színházakat, a repertoáron lévő darabokat, helyenként még a helyárakat is.
Az évad bemutatói cím szerinti ábécé-sorrendben találhatók: ezek szerint 500 felnőtt, 105 gyerek és 117 táncszínházi premiert tartottak.

A kötet harmadik fejezete az évad eseményeit dolgozza fel, köztük a magyar társulatok külföldi vendégjátékait, illetve külföldi társulatok magyarországi szerepléseit, felsorolja a szakmai és állami díjakat, elismeréseket, az évadban tartott színházi találkozókat és fesztiválokat.

A kötet végén színházi bibliográfia található, amely 2006-ra vonatkozóan tartalmazza a színházi tárgyú könyvek és a megjelent drámai művek, valamint a színházi folyóiratok legfontosabb adatait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását