2024. május 7. - Gizella

250-edszerre tapsolhatunk ma este

A Portugál című darabot hétfő este láthatja a közönség 250. alkalommal a budapesti Katona József Színházban - tájékoztatta Wéber Edina, a színház sajtóreferense az MTI-t.
2008. február 18. hétfő 15:29 - Hírextra

A teátrum 25 éves történetében a Portugál a legtöbb előadásszámot megért produkció, eddig csaknem 60 ezer néző tekintette meg az előadást - tette hozzá.

Mint felidézte, Egressy Zoltán darabját 1998. október 18-án mutatta be Lukáts Andor rendezésében a Katona József Színház társulata a Kamrában. Az előadás 2003-ban átkerült a nagyszínházba.
A csaknem tíz év alatt néhány szerepben cserélődtek a színészek: a Pap figuráját Takátsy Péter, Rába Roland, Lukáts Andor és Mészáros Béla játszotta, illetve játssza. Bece a bemutatón Dévai Balázs volt, 2003 óta Hajduk Károly. Feleségét játszotta Ónodi Eszter, Fullajtár Andrea és Szantner Anna, az elmúlt évad eleje óta pedig Jordán Adél alakítja a szerepet.

Bán János, Lengyel Ferenc, Szirtes Ági, Pelsőczy Réka, Csuja Imre, Varga Zoltán és Kása Gyula hétfőn játszik 250. alkalommal az előadásban. Az elmúlt tíz évben nem változtak a darab kellékei és jelmezei, s minden előadáson közreműködött Tóth Judit kellékesként, ügyelőként, súgóként és a rendező munkatársaként.

Wéber Edina kitért arra, hogy az előadással a színház számos meghívásnak tettek eleget: járt Pilsenben, Strasbourgban, Pozsonyban és Stuttgartban, Magyarországon pedig Orosházán, Dunaújvárosban, Szombathelyen, Győrben, Gödöllőn, Nyíregyházán, Tatán és Szentendrén.
Egressy Zoltán darabját a Katona ősbemutatója után több hazai és külföldi társulat is színpadra állította, többek között a szegedi, a miskolci és a győri színház, az RS9 Stúdiószínház, bemutatták Grazban, Pozsonyban, Prágában, Kassán, Poznanban, Szatmárnémetiben, Londonban és Újvidéken is - áll a közleményben.

A Portugál műfaját tekintve tragikomédia; rámutat arra, hogy a szabadság gyökerei az emberi mélyben lapulnak. A helyszín Irgács falu, ahol látszólag megtörténnek a dolgok. A hős, Bece a szabadság lehetőségével játszik. "Ez mindannyiunk örök sóvárgására emlékeztet, s mert ez a +játék+ a szabadsággal - álmodozásunk, vagyis a művészet lényege" - olvasható a darabról szóló összegzésben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását