2024. március 19. - József, Bánk

Több menekült érkezik Olaszországba

Nagyjából kétszeresére nőtt a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba érkező migránsok száma januárban a tavaly év végi adatokhoz képest, de ez még mindig meglehetősen alacsonynak számít - derült ki az Európai Unió part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) szerdai jelentéséből.
2018. február 14. szerda 11:01 - HírExtra
 
A friss adatok szerint mintegy 8300 ember érkezett a múlt hónapban a négy fő migrációs útvonalon keresztül az Európai Unióba, ami hét százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban volt.

A fő belépési pontnak még mindig Olaszország számít, jóllehet az itt regisztráltak száma a korábbiakhoz képest meglehetősen alacsony, még ha januárban duplájára is nőtt a decemberi adatokhoz képest, és elérte a 4800-at, ami nagyjából az egy évvel korábbi szintnek felel meg. Az érkezők többsége eritreai, pakisztáni és tunéziai állampolgár volt, de emelkedőben van a líbiaiak részaránya is.

A Frontex szerint a decemberi számok feltűnően alacsonyak voltak, az indulási pontok környékén kirobbant harcok ugyanis jelentősen korlátozták az embercsempész-hálózatok tevékenységét, ahogyan a rossz időjárás is.

A görög szigeteken kikötő - többségében szíriai és iraki - menedékkérők száma 1850 körül volt, ami nagyjából a fele a decemberi adatoknak.

Spanyolországban januárban 1300 illegális bevándorlót regisztráltak, és ez harmadával kevesebb az előző havi adatoknál, viszont 20 százalékkal több az egy évvel korábbiaknál. Bár a Földközi-tenger nyugati részén húzódó útvonalon tavaly megerősödött a migrációs nyomás, ez még mindig csak a harmadik legnépszerűbb tranzitútvonal Európa felé. Az érkezők legnagyobb csoportját a guineaiak, a marokkóiak és az elefántcsontpartiak alkotják.

A nyugat-balkáni útvonalon viszonylag alacsony, 300 körüli volt az érkezők havi száma "a térségbeli országok szoros határellenőrzési együttműködésének következtében" - írta az ügynökség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását