2024. április 30. - Katalin, Kitti

Igyunk bort!

Etyek-budai borok és helyi alapanyagokat felhasználó finomságok kóstolójával ünnepli a pénteki Terra Madre napot a Slow Food Central Budapest a fővárosi Vármegye Galériában.
2012. december 12. szerda 08:25 - HírExtra
A rendezvényen az Anonym Pince, a Debreczeni Pincészet, az Etyeki Kúria, a Haraszthy Pincészet, a Hernyák Birtok, a Kattra Pincészet, a Kertész Családi Pincészet, az Orosz Gyula Pincészet, a Rókusfalvy Pince és a Törley Pezsgőpincészet tételei lesznek kóstolhatók.

A borokat kísérő falatokról Pozsa Panni sajtkészítő, a Fekete Bárány, a Náncsi Néni Vendéglője, a Skanzen Péksége és a Slow Food Central Budapest csapata gondoskodik.

A Terra Madre napon szerte a világban több mint 1100 rendezvény hívja fel a figyelmet a helyi gasztronómiai kultúra sokszínűségére és fontosságára: Indonéziában a vadon termő ételeknek szerveznek fesztivált, Párizsban a metróban hoznak létre étkezdét, a magyar fővárosban pedig etyek-budai borkóstolót szervez a nemzetközi Slow Food mozgalom budapesti csoportja - tájékoztatta az MTI-t a Slow Food Central Budapest.

A Slow Food mozgalom 1989-ben indult Olaszországból és mára több mint 120 országban működnek csoportjai olyan célokkal, amelyek ellentétesek a gyorséttermi szemléletmóddal. Kiemelik az otthon főzés, a helyi alapanyagok, a tradicionális receptek használatát. Az utóbbi tíz évben előtérbe került az élelemként szolgáló állat- és növényfajták biodiverzitásának megőrzése, valamint az embereket tápláló természeti környezetet megóvó fenntartható gazdálkodásra történő figyelemfelhívás.

Mint a Slow Food Central Budapest közleménye emlékeztet, az októberben Torinóban megrendezett VI. Nemzetközi Slow Food konferencián nagy hangsúlyt kapott az a gondolat, miszerint az élelmiszert értékként felfogó embernek nemcsak saját táplálása a feladata, hanem annak elősegítése is, hogy mindenki számára biztosítva legyen a jó minőségű, fenntartható módszerekkel előállított élelem és mindezért a termelők méltányos árat kapjanak.

Mivel a csoportnak idén az élelmiszerhulladék elleni küzdelem volt a központi témája, a pénteki kóstoló teljes bevételét az Élelmiszerbanknak ajánlják fel, amely az élelmiszerláncban képződő, egyébként hulladékká váló élelmiszereket még időben megmenti és eljuttatja a rászorulóknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását