2024. április 25. - Márk

Balatoni borok, mint az ország hírnökei

"A Balaton és a Balaton Felvidék a legjobb példája és hírnöke lehetne mindannak, amiről Magyarországnak szólnia kell itthon és a világban egyaránt!" Interjú Mlinkó Istvánnal a Balaton Aranya Szőlőbirtok borászával.
2012. március 28. szerda 15:07 - HírExtra
Meg lehet-e már mondani egyértelműen, hogy milyenek lettek a 2011-es borok a Balaton-felvidéken?

A tavalyi év az egész országban kiemelkedő volt a szőlőtermés és a borkészítés szempontjából. Nincs ez nálunk se másként. Nyugodt szívvel elmondhatom, hogy nagyon jó év volt a 2011-es, nagyon finom, fajtajelleges, a helyi terroár illat és íz jegyeit magukon hordozó borokat készítettünk.

Okoztak-e gondot a Balaton-felvidéken a februári nagy fagyok?

Hála Istennek nem tapasztalok különösebben nagy károkat. Ne felejtsük el, hogy a Balaton-felvidéken – és ezen belül különösen a mi saját területeinken, Balatonakaliban és Dörgicsén – a helyi mikroklímának egyedülállóan kedvező. Ennek is köszönhetően nem volt olyan napokig tartó alacsony hőmérséklet, amely komolyabb gondot okozott volna a rügyekben.

Milyen termést vár idén?


Bizakodó vagyok. A tavalyi év után - amely kiemelkedő volt – nagyon jót tenne, ha idén is sikeres évünk lenne. Ami tőlünk telik azt megtesszük, a többi az égiektől függ.

Melyek a klasszikus Balaton-felvidéki borok?

Klasszikus Balaton-felvidéki bor az Olaszrizling, a Szürkebarát, valamint a Kéfrankos. A világfajták közül a Sauvignon Blanc és Chardonnay a Balaton-felvidéken is otthonra lelt.

Mekkora területen gazdálkodik jelenleg a Balaton Aranya Szőlőbirtok?

Kézműves borászatunk jelenleg négy hektáron gazdálkodik Dörgicsén és Balatonakaliban. A pincénk Balatonakaliban van, feldolgozónk, bemutatótermünk Dörgicsén a Dörgicsei Borházban található.

A Balaton-felvidéki kirándulások, túrák közepette hova érdemes beugrani borkóstolóra?


Nagyon sok helyen kínálják a helyi és környékbeli borokat. Én Dörgicsét ajánlom, azon belül is a Dörgicsei Borházat. Itt a Balaton-felvidék klasszikus borait kóstolhatják, ismerhetik meg. Az ide látogatók működés közben ismerhetik meg a kézműves borászat mindennapjait, bemehetnek a pincészetbe, megnézhetik, hogyan történik a palackozás. De természetesen a legfontosabb az, hogy nagyon finom borokat kóstolhatnak!

A Balaton-felvidék mindig is az ország egyik fontos bortermő vidéke volt, milyen manapság a Balaton-felvidéki borok általános megítélése?

A borkedvelők és a borászok véleményei alapján is egyöntetűen állíthatom, hogy egyre jobb. Mint minden borvidéknek, a Balaton-felvidéknek is megvannak a saját, jellemző fajtái. Néhány évvel ezelőtt a villányi és a szekszárdi vörösborok voltak a keresettek, ma már jelentős érdeklődés és figyelem irányul a fehér fajták és a rozé felé is. Ezekkel a Balaton-felvidék kiemelkedően jól áll.

Hogyan látja a Balaton-felvidéki jövőjét?


A Balaton-felvidék az ország egészének jövője szempontjából meghatározó kell, hogy legyen. A páratlanul szép és természeti kincsekben gazdag Balaton Felvidékre és a szakértően ápolt borvidékekre is a hagyományok tisztelete és az értékek védelme a jellemző. A Balaton és a Balaton- felvidék a legjobb példája és hírnöke lehetne mindannak, amiről Magyarországnak szólnia kell itthon és a világban egyaránt!



Magyarország sok értékes hagyománya közül az egyik legnemesebb a borkészítés, a szőlőkultúra. Nagy hiba azonban csak a régi dicsőségen merengeni és unos-untalan azt felemlegetni. Napról-napra, szüretről-szüretre a legmagasabb minőséget kell produkálni és a borászat minden apró mozzanatát a legnagyobb odafigyeléssel kell végezni. Hatalmas a piaci csata a külföldi borokkal, ha álljuk a versenyt abban mi magunk is fejlődünk, ha nem, akkor elvesztünk. Bár erre gondolni sem merek!

Milyen Balaton-felvidéki bort ajánl legszívesebben a borbarátoknak?

Természetesen a klasszikus Balaton-felvidéki fajtákat. Mindenképpen ajánlom a Balaton Aranya Szőlőbirtok Olaszrizlingjét, Szürkebarátját, Sauvignon Blanc-ját és Kékfrankos Rozéját.

Mennyire tudatos a turizmus-szervezés és a Balaton-felvidéki borkultúra együttműködése?

A turizmusnak és a borkultúrának is kell, hogy legyen saját, hosszú távú koncepciója. Egészen biztos vagyok benne, hogy a borra, a borkultúrára, a borászatokra komoly turisztikai koncepciókat lehetne és kellene is építeni. A magyar borkultúra és Magyarország történelme ezer szállal kötődik egymáshoz, miért ne kötődhetne össze a jövője is? A turisták többsége – mert ilyen-olyan információjuk már általában van a magyar borokról – ha már itt vannak, megkóstolják borainkat. El kellene érni, hogy kifejezetten a bor, és a borhoz kötődő élmények miatt is jöjjenek látogatók Magyarországra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását