2024. május 5. - Györgyi

Birkás pincészet a minőség útján

A bor a magyar föld egyik legértékesebb terméke. Birkás Menyhért és Bikrás Zoltán értékteremtő vállalkozása Budapesten a DOn Leone étteremben mutatkozott be kiváló borok és kellemes falatok társaságában.
2012. február 29. szerda 11:15 - HírExtra
Sajstos baconoso kolbászos pogácsa, tökmagkrém és padlizsánkrém pirítossal, mellé vegyespálinka. Nem is kezdődhetne jobban egy bork és pálinkakóstoló. Az étterem szakácsa remek érzékkel választotta ki a kisérőket a jó minőségű pálinkákhoz.

A palacsintába tekeret füstölt lazac kaprimártással remekül egészítette ki a 2011-es cserszegi fűszerest is. A kulináris élmény tovább fokozásáéret lángosba töltött csirkemell snidlinges tejszínes öntetet szolgáltak fel, melyet Arany sárfehérrel öblítettünk.

Érdemtelen volna kihagyni a többi inycsiklandozó finomságot, melyeket a borok mellé varázsolt az étterem, mégis hely hiányában tekintsünk el ettől és nézzük a Birkás pincészetet.



A Birks család az Alföld legtradicionálisabb borait fejlesztegtte több generáción keresztül, hogy végül több dijat nyerjen a táj nedüivel. Kadarka, kékfarnkos, és a késői szüretelésű rajnai rizling mindi-mind a minőség csúcsait támadja.

Tradíció

Mint Birkás Menyhért a kóstolás közben elmondta, számukra valóban a tradíció a legfontosabb érték, ha borkészítésről van szó. Természetesen a saját stílus és egyedi ízvilág azonnal tettenérhető minden cseppben.

12 fajta bort készítenek, melyek a Kecskemét környéki településeken, vendéglátóhelyeken keresett termékek. Nem véletlenül. A 2005-ös Cabernet frank Barrique a Vinagora nemzetközi borverseny ezüstérmét hozta el éppen úgy, ahogy a 2006-os Kékfrankos, a 2006-os Kadarka, és a 2006-os Cabernet franc.

Az Izsáki Arany Sárfehét pedig védett eredetű bor. Ezt a fajtát csak az Izsák környéki tíz település telepíti és készíti. Az ősi magyar fajták közül ez volt az első mely megkapta ezt a titulust.

A Don Leone étterem ételkülönlegességei és a Birkás borok csodája gyönyörű összhangot alkotott a hűvös téli estén.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását