2024. május 10. - Ármin, Pálma

Mi folyik itt?

Nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Martonyi János külügyminiszterhez az LMP-s Jávor Benedek, aki a Duna 1992-es elterelése nyomán kialakult helyzet kormányzati kezelését sürgette, azzal összefüggésben, hogy az Országgyűlés ezen a héten tárgyalta a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásaival kapcsolatos országos népi kezdeményezést.
2012. december 6. csütörtök 14:50 - HírExtra
Jávor Benedek szerint a több mint hetvenezer aláírással támogatott népi kezdeményezés megvitatása után jövő hétfőn várhatóan "egy senkit semmire sem kötelező" határozatot fogad el a Parlament, így egyetlen apró lépéssel sem kerülünk közelebb a Duna-ügy megoldásához. Az ellenzéki képviselő ugyanakkor levelében arra hívja fel a figyelmet, hogy a kezdeményezés lehetősége valójában nem a parlamenti képviselők, hanem a kormány kezében van.

A politikus levelében felidézi a Hágai Nemzetközi Bíróság 1997-es döntését, amely szerint Magyarország jogot sértett a nagymarosi erőmű fel nem építésével, illetve a dunakiliti vízkormányzó létesítmény üzembe helyezésének elmulasztásával, ugyanakkor az ítélet egyiket sem írta elő Magyarországnak, ami azt jelenti, hogy a jogsértő állapot a bírósági döntéssel megszűnt.
Ugyanakkor - folytatta - Szlovákiának a bírósági ítéletben rögzített jogsértései - a Duna egyoldalú elterelése, a méltányos és ésszerű használat elvének megsértése, a közös üzemeltetés helyett az egyoldalú vízlépcső- és vízhasználat megvalósítása, károkozás a Szigetközben és a Szap alatti szakaszon - ma is fennállnak.

Szerinte e jogi tények ismeretében megmagyarázhatatlan a mindenkori magyar kormányok immár 15 éve tartó tétlensége, illetve a hágai ítélet végrehajtásának, "a szlovák kormányokkal hallgatólagos megegyezésben történő" elszabotálása.

Az LMP-s képviselő szerint fel kell állítani egy széles operatív hatáskörű, a hágai ítélet és a vonatkozó parlamenti döntések szellemében tevékenykedő Dunai Kormánybiztosságot, a kinevezendő kormánybiztosnak vagy miniszterelnöki megbízottnak pedig mandátumot kellene kapnia annak tisztázására, hogy hajlandó-e a szlovák kormány belátható időkeretben végrehajtani a hágai ítéletet, és együttműködni a következmények rendezésében.

Ha igen, akkor államközi szerződést kell kötni a vízmegosztásról, a károk elszámolásáról és rendezéséről, a környezeti rehabilitációról, valamint a Duna mindkét államnak és a nemzetközi jognak megfelelő közös használatáról - írja Jávor Benedek. Ha viszont kiderül - folytatja - hogy a szlovák fél erre nem hajlandó, akkor haladéktalanul nemzetközi jogi fórumokhoz kell fordulni: az Európai Unió Bíróságához, a Hágai Nemzetközi Bírósághoz, valamint az Európai Bizottsághoz, ahol a Víz Keretirányelv végrehajtásának elmaradása miatt Szlovákiával szembeni uniós kötelezettségszegési eljárást kellene kezdeményezni.

Az LMP képviselője szerint nincs vesztenivalónk, mert a hágai peranyag és az eddigi uniós közreműködés dokumentumai alapján elképzelhetetlen olyan rendezés, amely a jelenlegi, 20:80 százalékos arányú magyar-szlovák vízmegosztásnál rosszabb helyzetet eredményezne.

"Vagyis a Duna-ügy talán azon ritka területek egyike, ahol a világ - a magyar miniszterelnök elképzeléseivel összhangban - valóban akaratból épülhet fel. Bízunk benne, hogy mielőbbi válaszukból kiderül, megvan-e ehhez az Orbán-kormány következetessége és bátorsága" - zárja levelét Jávor Benedek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását